Публикация

В Пловдив се открива Конгрес на Балканския военномедицински комитет

Водещи са темите, свързани със заплахите на тероризма и ликвидирането на последствията от бедствия, аварии и катастрофи


19-ти Конгрес на Балканския военномедицински комитет (БВМК) ще бъде открит днес, 07.05.2014г., в Пловдив. Домакин на предстоящия форум, който ще продължи до 10 май в залите на Новотел Пловдив, е Военномедицинска академия. Балканският комитет е първият мост на българските военни медици към евроатлантическите структури, създаден преди 19 години по тяхна инициатива. На 15 декември 1995 г.в София се подписва Меморандум за разбирателство в областта на военната медицина между военномедицинските служби на България, Гърция, Румъния и Турция. Оттогава БВМК организира ежегодни конгреси, на които всяка една страна последователно е домакин и излъчва президент на конгреса. От няколко години към страните-членки на БВМК се присъединиха Албания и Сърбия, като комитетът е отворен и за другите съседски страни.

Тази година водещи ще бъдат темите, свързани със заплахите на съвременния тероризъм и ликвидирането на последствията от възникнали бедствия, аварии и катастрофи. На дневен ред ще бъдат и организационни въпроси, засягащи спецификите на военнополевите болници, авиомедицинската евакуация, спешната помощ и др. В обсега на медицинските теми са и множествената травма, огнестрелните наранявания, радиологичната, биологичната и химическата защита, бойният стрес и др. Сред акцентите на дискусиите ще бъде и ефективното взаимодействие между военното и цивилното здравеопазване. В своите доклади българските лектори ще извършат анализ и оценка на спасителните операции след атентата в Сарафаво през юли 2012 г., както и на участието на ВМА в различни мисии зад граница.

Във форума ще участват над 150 делегати от шестте страни – членки на комитета: Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Президент на самия конгрес е полк. доц. Крум Кацаров – началник на ВМА, а президент на БВМК за 2014 г. – полк. доц. Венцислав Мутафчийски – председател на Българското научно дружество по военна медицина. Успоредно с панелите на научната програма ще се сформира и работна група, която ще обсъжда организационни въпроси на военномедицинското взаимодействие и създаването на мобилни формирования за реакция при възникване на кризи в различни точки на Балканите.

Официалното откриване на 19-тия Конгрес на Балканския военномедицински комитет e тази вечер (07.05.2014 г.) от 19.30 ч. в залата на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Утре (08.05.2014г.) форумът продължава с конгресната си програма в залите на Новотел Пловдив.

Коментари