Публикация

ДКЦ Александровска ще преглежда безплатно в рамките на кампанията Евромеланома

Целта е да се повиши общественото внимание към кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянни тенденции към нарастване


На 14 май (сряда), УМБАЛ „Александровска” отново ще бъде един от центровете на ІХ-та Национална кампания за скрининг и профилактика на кожния рак "ЕВРОМЕЛАНОМА 2014", която се провежда по инициатива на Европейската асоциация по дерматология и венерология и Българското дерматологично дружество. Кампанията се организира с цел да се повиши общественото внимание към кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянни тенденции към нарастване.

Меланомът е най-сериозният вид рак на кожата, но когато се установи рано, той се лекува оперативно. При напреднал стадий лечението е продължително и комплесно. Метастазиралият меланом е най-агресивната форма на кожен рак. Около 200 000 души годишно заболяват в света от меланом, като за една трета от тях изходът е фатален. В България случаите на меланом за по-малко от 50 години са се увеличили около 5 пъти. Всяка година се установяват 500 нови случая, от които приблизително 50% умират. Смъртността от този вид рак нараства, а тенденцията е още по-тревожна поради факта, че повечето диагностицирани са на възраст до 65 години.

На 14 май (сряда), в Александровска болница ще се проведат безплатни профилактични прегледи за ранно откриване на рак на кожата. Дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести ще консултират гражданите от 8.30 до 13.00 ч., в кабинети №121 и 122 на партерния етаж на клиниката.

Телефон за предварително записване: 02/ 9230 495

и в ДКЦ „Александровска” без предварително записване

Д-р Виолета Нанкова, кожен кабинет №103 , от 9 до 13ч.
Д-р Румяна Грънчарова, кожен кабинет №103, от 14 до 16ч.
Д-р Петьо Брезоев - кожен кабинет №104, №104; от 8.30 до 12ч.

Коментари