Публикация

Смяната на сезонното хранене да става внимателно

Синдромът на раздразненото черво се поддава трудно на лечение и се проявява обикновено в преходните сезони, тоест пролетта и есента, когато храненето се променя.


Стресът, който изпитва гастроинтестиналният тракт, се проявява с подуване, тежест, дискомфорт, понякога съчетани с киселини, оригвания. Синдромът на раздразненото черво засяга голям процент от хората в трудоспособна възраст и може да бъде немаловажен проблем за качеството на живота им.

Това е функционално заболяване и обикновено признаците му са подуване на корема, куркане на червата, повишено газообразуване и понякога спастични болки. Най-често засегнати са хората между 30 и 50 години, като интересното е, че заболяването се среща предимно при ангажираните не в производството, а в дейности, свързани с работа с хора. Затова и стресът се приема като отключващ фактор за синдрома на раздразненото черво. Не е доказано, но повечето научни изследвания сочат, че стресът определено има принос при синдрома на раздразненото черво. Статистиката показва, че се среща по-често при жените.

Важно е да се каже, че сам по себе си синдромът на раздразненото черво не е преход към някакво друго, сериозно заболяване. Но със същите симптоми може да протича и по-тежко заболяване на стомашно-чревния тракт. Което означава, че би следвало да се потърси консултация с лекар. При съмнение специалистът ще препоръча да се направят допълнителни изследвания, колоноскопия.

След като се изключи друго, по-сериозно органично заболяване, започва лечение на синдрома на раздразненото черво. То е в няколко стъпки.

Преди да се пристъпи към прием на медикаменти, трябва да се подбере храната. Хората сами трябва да установят какви храни им пречат и какви им помагат. Както всеки човек е индивидуален, така индивидуален е и подходът спрямо диетата, към която той би следвало да се придържа. Първо трябва да се изключат подправките, след това бобовите растения, фасул, грах, боб, леща. Следващата стъпка е да се подбере начинът на приготвяне на храната, това не е без значение. Ако и това не помогне в рамките на седмица до десет дни, се преминава към лечение с препарати, които представляват билкови екстракти на различна основа. Защото е доказано в много студии и публикации, че не химическите вещества като лекарствата, а напротив - тези смоли и екстракти от растения помагат за успокояването на гастроинтестиналния тракт и за по-доброто му функциониране. Продуктът „Комфортекс“ съдържа екстракти и смоли от растения, които не се намират по нашите географски ширини и са в такава фармакологична концентрация, която спомага за успокояването на гастроинтестиналния тракт, обирането и изхвърлянето на натрупаните газове и оставя един слой върху лигавицата на дебелото черво, който помага за по-лесното му изпразване. Абсолютно безвреден е. Не съдържа изкуствено синтезирани химични съединения, не предизвиква алергизиране на организма и действа действително благотворно. Все пак е по-добре един пациент с такива симптоми да посети специалист гастроентеролог. Самолечението е противопоказано във всички случаи.

Коментари