Смяната на сезонното хранене да става внимателно
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Смяната на сезонното хранене да става внимателно

Смяната на сезонното хранене да става внимателно

Синдромът на раздразненото черво се поддава трудно на лечение и се проявява обикновено в преходните сезони, тоест пролетта и есента, когато храненето се променя.

Стресът, който изпитва гастроинтестиналният тракт, се проявява с подуване, тежест, дискомфорт, понякога съчетани с киселини, оригвания. Синдромът на раздразненото черво засяга голям процент от хората в трудоспособна възраст и може да бъде немаловажен проблем за качеството на живота им.

Това е функционално заболяване и обикновено признаците му са подуване на корема, куркане на червата, повишено газообразуване и понякога спастични болки. Най-често засегнати са хората между 30 и 50 години, като интересното е, че заболяването се среща предимно при ангажираните не в производството, а в дейности, свързани с работа с хора. Затова и стресът се приема като отключващ фактор за синдрома на раздразненото черво. Не е доказано, но повечето научни изследвания сочат, че стресът определено има принос при синдрома на раздразненото черво. Статистиката показва, че се среща по-често при жените.

Важно е да се каже, че сам по себе си синдромът на раздразненото черво не е преход към някакво друго, сериозно заболяване. Но със същите симптоми може да протича и по-тежко заболяване на стомашно-чревния тракт. Което означава, че би следвало да се потърси консултация с лекар. При съмнение специалистът ще препоръча да се направят допълнителни изследвания, колоноскопия.

След като се изключи друго, по-сериозно органично заболяване, започва лечение на синдрома на раздразненото черво. То е в няколко стъпки.

Преди да се пристъпи към прием на медикаменти, трябва да се подбере храната. Хората сами трябва да установят какви храни им пречат и какви им помагат. Както всеки човек е индивидуален, така индивидуален е и подходът спрямо диетата, към която той би следвало да се придържа. Първо трябва да се изключат подправките, след това бобовите растения, фасул, грах, боб, леща. Следващата стъпка е да се подбере начинът на приготвяне на храната, това не е без значение. Ако и това не помогне в рамките на седмица до десет дни, се преминава към лечение с препарати, които представляват билкови екстракти на различна основа. Защото е доказано в много студии и публикации, че не химическите вещества като лекарствата, а напротив - тези смоли и екстракти от растения помагат за успокояването на гастроинтестиналния тракт и за по-доброто му функциониране. Продуктът „Комфортекс“ съдържа екстракти и смоли от растения, които не се намират по нашите географски ширини и са в такава фармакологична концентрация, която спомага за успокояването на гастроинтестиналния тракт, обирането и изхвърлянето на натрупаните газове и оставя един слой върху лигавицата на дебелото черво, който помага за по-лесното му изпразване. Абсолютно безвреден е. Не съдържа изкуствено синтезирани химични съединения, не предизвиква алергизиране на организма и действа действително благотворно. Все пак е по-добре един пациент с такива симптоми да посети специалист гастроентеролог. Самолечението е противопоказано във всички случаи.

Мнения