Публикация

Пушачите оздравяват по-бавно при болести на дихателните пътища

Колко често при дихателни инфекции хората си поставят сами „диагноза“, набавят си лекарства от аптеката и започват самолечение? Знаят ли какви са последиците и рисковете за здравето им? Възможно ли е да се получи тежка белодробна инфекция, каквато е пневмонията, без да е предхождана от по-леко заболяване на горните дихателни пътища?


Инфекциите на дихателните пътища са много разпространени - като се започне с инфекции на горните дихателни пътища, с ринити, фарингити, бронхити и се стигне до пневмонията като тежка инфекция, при която за част от пациентите се налага болнично лечение. Напоследък като пулмолог все по-често се сблъсквам с тежки инфекции, които бързо достигат долните дихателни пътища, с големи усложнения и по-трудно поддаващи се на лечение. Обяснявам си това с намаления общ и локален имунитет на населението, дължащ се и на стреса, на недобрия социален статус, храненето, вредните навици. Възрастта е основен фактор за податливостта на белодробни инфекции, а знаем, че населението у нас бързо застарява. Същевременно с напредването на възрастта се увеличават и съпътстващите заболявания, които утежняват пулмологичните инфекции. Роля има и като цяло по-ниският социален статус на възрастните хора у нас. Пушенето е друг много важен фактор, то категорично забавя оздравяването на нашите пациенти с инфекции и е причина за по-тежкото протичане на заболяванията. Затова винаги задаваме въпроса за пушенето при разговора с болния, а и хората вече сами съобщават – аз не пуша, но, примерно, работя, където се пуши или съм в контакт с пушачи. Наскоро имах случай на пациент, който живее в малък апартамент с осемчленно семейство, където се пуши. Той беше с тежко белодробно заболяване. Има фрапиращи случаи в практиката ни и с деца. От друга страна, доста тревожно е, че нерядко пациенти прибягват, посъветвани от близки, до самолечение с антибиотици, което има отрицателни последици върху здравето им. Затруднява и нас като лекари в по-нататъшното лечение, компрометира го, удължава го и го усложнява. Антибиотиците по принцип не са медикаменти, чиято употреба е допустима без лекарско предписание, защото са насочени срещу определени инфекции и имат строги показания, които трябва да се спазят тогава, когато се прилагат.

Най-негативният ефект на антибиотичното лечение е устойчивостта на микроорганизмите – до това се стига, когато медикаментът се използва безразборно и не по правилата на добрата медицинска практика. А когато бактерията стане вече резистентна, устойчива към антибиотика, лечението е извънредно трудно. Антибиотиците действат не само върху вредните микроорганизми, но увреждат и много полезната за човешкото здраве и имунитет чревна флора. Това прави необходимо съпътстващото лечението приемане на пробиотичен препарат. Продуктът „Лакто 4 VIP” е представител именно на пробиотиците, които се добавят тогава, когато има инфекции както на дихателната система, така и на стомаха, на червата и т.н. Бих споменала още, че нарушаването на равновесието в чревната флора индиректно повлиява алергизацията на организма и оттам и на белия дроб към външни агенти и затова употребата на пробиотик косвено подпомага облекчаването на астматични пристъпи. Пробиотици може да се приемат от бременни жени за предпазване от развитие на атопизъм у детето. Пробиотичните продукти се препоръчват и при състояния на чревен дискомфорт, който се среща доста често, особено при по-продължителни пътувания.

Коментари