Публикация

Избелване на зъби

Предимства на избелването в денталния кабинет


През пролетните и летни месеци темата за избелването на зъбите става много актуална. Доста младежи се решават на това и около абитуриентските балове, защото искат да имат бели зъби и ослепителни усмивки. Често търсят оферти в глобалната мрежа, но е важно да знаят, че така може да си навредят.

Избелването на зъбите не е безобидно!

Желателно е да се прилага в стоматологичен кабинет, където всичко е под контрол. Има няколко вида избелване. Обикновено пациентите търсят най-евтиния вариант и това е една от причините да се подлъгват по предложения в Интернет, но нека не пренебрегваме рисковете, които може да крият такива продукти. Избелване в домашни условия може да се прилага, но ако предварително е посетен стоматолог, който да е изработил шини за ползване в домашни условия. При тези случаи процентът на избелващия продукт е по-нисък и за да има ефект, трябва многократно приложение. Във всички препарати избелващият агент е един и същ, но трябва да се знае, че според Европейска директива той не може да се ползва в домашни условия, ако съдържа над 6%, активно вещество. В същото време в мрежата свободно се предлагат препарати с избелващо вещество до 40%. Този факт не се знае от пациентите и те не се замислят за последствията. Хората често ползват различни лентички, писалки, гелове, шини, купени от спортни магазини, а после идват при денталния лекар с поражения по зъбите и венците.

Ако процентът на избелващия агент е висок, може да има сериозни увреждания

като некрози на венците или засягане на нерва на зъба. Трябва да се знае, че при посещение на стоматолог с цел избелване на зъби, първото нещо, което прави денталният специалист е снемане на зъбен и пародонтален статус. Не на всеки пациент може да се избелят зъбите. Ако емайлът е тънък или има пукнатини, ако има чувствителни и оголени шийки, абразирани зъби или възпаления на венците, избелващият агент може да нанесе поражения. Задължително се почиства зъбната плака и зъбен камък, полират се зъбите, а това в домашни условия няма как да стане. Ако избелването се приложи в домашни условия и без контрол от стоматолог, зъбите стават на петна, тъй като избелващото вещество е проникнало неравномерно. При избелване на зъби в стоматологичен кабинет се поставя гингвинална защита, която се фотополимеризира, защитават се венците, а пациентът е под контрол на дентален специалист и се следи за появата на чувствителност от зъбите. До три пъти може да се нанася избелващ продукт върху зъбите при едно посещение, ефектът е видим веднага. Постига се 8-10 тона по-светъл цвят от първоначалния.

При деца под 16 години избелване на зъби не се препоръчва!

До тогава емайлът им не е напълно минерализиран и можем да увредим зъбната пулпа.

След процедурата е добре пациентите да използват избелващи пасти, както и такива за по-чувствителни зъби, през първите седмици. През този период е задължително да се избягва и консумацията на оцветяващи напитки – червено вино, кафе, сокове. Пушачите трябва да ограничат тютюнопушенето поне през първите дни. Стабилизираният цвят на зъбите се придобива след около 10 дни. При някои пациенти се появява бързо преходна чувствителност, но има препарати, с които се третират зъбите.

Коментари

Не е желателно да се провежда по време на бременност, тъй като това е период на чести гингивални възпаления. Освен това имаме намалена кариес резистентност на зъбите по време на бременността.

Могат ли да се избелват зъби по време на бременност (5 месец)?

Опасно е, но има доста безразсъдни хора, които пазаруват тези евтини "рекламирани продукти"...:(

Като се сетя, че навсякъде в нета се рекламират разни методи за домашно избелване за без пари...страх ме лови. Същото е като с препаратите за отслабване. Хората си мислят, че нещата се получават просто ей така от нищото.