Публикация

Проф. Нели Сивкова: Над 300 очни лекари събира 17-та Национална конференция в Пловдив

Жегата води до отлепване на ретината


Проф. Нели Сивкова е началник на очна клиника в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив от 2004 г.

Тя е един от най-добрите офталмолози в страната. Завършила е медицина в Пловдив. През 1994 г. защитава специалност, а след това изкарва следдипломни квалификации в Германия, Австрия, Гърция.

Проф. Сивкова е секретар на Съюза на очните лекари в България и зам.-председател на организационния комитет за провеждане на 17-та годишна национална конференция под тепетата.

- Проф. Сивкова, какви са основните теми, които ще се дискутират по време на 17-та годишна национална конференция на очните лекари, която ще проведе в „Новотел Пловдив“ между 14 и 18 май?

- В центъра на вниманието на колегите са актуални проблеми на очните заболявания – глаукомата с всички произтичащи от нея проблеми, невроофталмологията, причините за слепотата, като ще се дискутират профилактични мерки, за да бъде избегната. Специално внимание е отделено на детското зрение, както и на презентацията на съвременни хирургични подходи при заболявания на роговицата, лещата и ретината.

Тази година на форума са поканени и много интересни лектори от чужбина - Вей Хе от Китай, Весна Димовска от Македония, Ева Мруква‐Коминек от Полша, Ива Декарис от Хърватска, Мартин Рорбах от Германия, Пол Роузен от Великобритания, Тат Чан от Сингапур и Филип Сурдий от Франция.

По традиция в срещата се очаква да вземат участие между 300 и 400 специалисти по очни болести от страната и чужбина.

На 15-и е сесията, която Съюзът на очните лекари в България организира за специализанти. Обучението ще се проведе от 9 до 17 ч. и е безплатно за колегите. В него ще изнасят лекции както наши, така и чужди офталмолози. Съюзът се стреми да подпомогне повишаването на квалификацията на младите колеги.

- Вие сте председател и ще ръководите една от сесиите. Какво представлява тя?

- Това е най-посещаваната сесия – Консилиум Диагностикум, на която ще бъдат представени трудни за диагностициране случаи. Те се уточняват интердисциплинарно с помощта на колеги от различни специалности.

На конференцията аудиторията ще дискутира случаи, които колегите ще презентират. Той дава мнението си на финала, а залата гласува интерактивно, за да даде оценката си.

- Като лекар с богат опит и ръководител на най-авторитетното звено по очни болести в Южна България, какво ще представите на конференцията?

- Включвам се с 3 доклада. Едната засяга проблема за отлепване на ретината при пациенти, страдащи от редкия синдром на Марфан.

- Бихте ли обяснили какво представлява това заболяване?

- То се проявява при пациенти, у които генетично е заложена слабост на съединителната тъкан. При тях често се срещат халтави стави, сърдечни проблеми и болести на очите като изместване на лещите, отлепване на ретината и други. Ще представя случаи от 12-годишните си наблюдения на тази болест.

Вторият ми доклад е иновативен – приложение на медикамента „Озурекс“ за лечение на пациенти с тромбози на венозните съдове на окото, която се появява при хора със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, висок холестерол, диабет.

Модерното лечение, което от няколко години е световна практика, предвижда поставяне на медикамента в кухината на стъкловидното тяло като микродепо, което се излъчва в продължение на 6 месеца.

Ще запозная аудиторията със случаи от моята практика, които съпоставям със световния опит.

- Миналата година в очна клиника в Университетска болница „Св. Георги“ лекувахте страшно много пациенти с отлепени ретини на окото, сякаш имаше „епидемия“. Какви бяха причините за големия брой случаи?

- Наистина броят на болните беше значителен – с колегите оперирахме над 30-40 души само през юли и август.

Причина за вълната от пациенти бяха високите температури, които водят до до обезводняване на организма. Стъкловидното тяло на окото, което е гелообразно, се втвърдява и предизвиква разкъсване на ретината. Най-лошото е, че при пациента не се проявяват никакви симптоми - нито болка, нито зачервяване. Разбира, че има проблем, когато неволно закрие едното си око с ръка. Тогава установява, че не вижда добре и осъзнава, че нещо се случва със зрението му. Тогава търси лекар.

Лечението е само оперативно. След интервенцията зрението обикновено се възстановява напълно. За да не се стига до тези неприятни инциденти, нека хората да пият повече течности за профилактика в жегите.

Пълната програма на събитието можете да видите в прикачения по-долу файл:

Прикачени файлове

XVII Годишна среща на Съюза на очните лекари в България

Коментари