Публикация

Солариумът– красота и здраве в разумни граници

Преди да решите да придобиете изкуствен тен, консултирайте се с дерматолог


Пролет е, сезонът на баловете и смело разсъблечените тела. Всички се изкушават да посрещнат първите топли дни и празници с красив, бронзов тен без пъпчици и неравности по кожата. Соларните студия посрещат своите клиенти.

Опасен ли е солариума и какво трябва да знаем, преди да се изложим на неговото влияние?

Животът на земята и технологиите са немислими без слънчевата светлина. Тя е съставена от видими, инфрачервени и 3 вида ултравиолетови лъчи с различна дължина на вълната. Най-късите UVC лъчи почти не достигат до земната повърхност т.к. се поглъщат от озоновия слой. Те имат бактерицидна активност. По-дългите UVB лъчи (320-280 nm) се абсорбират частично от озоновия слой, а най-дългите UVAлъчи (400-320 nm) достигат непроменени до земната повърхност. UVB лъчи се поглъщат от най-повърхностите слоеве на кожата и са отговорни за придобиването на загар и синтеза на витамин D. UVA лъчите проникват дълбоко в кожата и са отговорни за неблагоприятните ефекти като фотостареене и формиране на кожен рак. UVлъчи като цяло са основният фактор, допринасящ за ранно кожно стареене, образуване на бръчки, петна, отпускане и изтъняване на кожата, разширяване на кръвоностите съдчета, развитие на кожни новообразувания, вкл. малигнен меланом, изгаряне и редица фотодерматози като соларна уртикария , дерматит и мн. др. Под въздействие на UVлъчи повърхностните клетки на кожата увеличават броя си, епидермисът задебелява, увеличават се клетките произвеждащи меланин и образуването на голямо количество от този пигмент формира кожния тен. Това е една естествена защитна реакция на организма спрямо радиацията, която се осъществява от бариерната функция на кожата. Професионални медицински кабини, излъчващи селективно в спектъра на UVA и UVB лъчите с възможност за прецизно дозиране на енергията в J/cm2 кожа се използват за фототерапия на някои кожни заболявания като Псориазис, Витилиго и др. Трябва да се знае, че кожата има имунологична памет и всяко изгаряне в ранна детска възраст е предпоставка за неблагоприятните състояния изброени по-горе и развитие на кожен рак.

Много се изговори и написа за вредното въздействие на изкуствената светлина в солариумите. Редица проучвания показват, че прекомерното им използване, особено в по-ранна възраст увеличава значително риска от развитие на кожен рак. Все пак медицината не е в състояние да ограничи и възложи забрани за тяхната употреба, но може да информира и дава съвети за ограничаване на рисковете за нашето здраве.

Ето какво Ви съветваме:

Преди да решите да придобиете изкуствен тен, консултирайте се с дерматолог, който да огледа състоянието на кожата, наличието на пигментни образувания (бенки), херпес, възпаления, акне и други противопоказани кожни и системни заболявания. Той ще ви даде съвети за използване на съответна козметика и фотозащита.

Информирайте се за модела и годността на апарата и лампите. Съвременните солариуми имат мощно охлаждане и излъчват комбинирано в спектъра на UVA/UVB лъчите.

Информирайте се за надеждността, хигиената на студиото, което ще посетите и компетентността на съответния персонал, който ще изготви за Вас съответен план, честота и времетраене на облъчванията и ще Ви предложи подходяща соларна козметика.

Не приемайте т.нар. фотосенсибилизиращи медикаменти, като тетрациклинови антибиотици или лечебни кремове, които увеличават кожната фоточувствителност.

Не се излагайте на солариум след химически пилинг на лицето, лазерна епилация и други увреждащи повърхността на кожата естетични процедури, докато съответният специалист не Ви разреши.

При наличие на акне или други кожни несъвършенства нанасяйте фотозащитен крем и покрийте лицето с кърпа с оглед възпрепятстване навлизането на възпалението в дълбочина и пигментиране на кожата. Заличаването на обривите от акне при използване на солариум в началото е привидно и свързано със задебеляване на роговия слой на епидермиса. След време с изсветляване на тена акнето се влошава значително.

Използвайте широкоспектърни медицински, слънцезащитни продукти според типа кожа с висок фактор срещу UVA/UVB лъчи, за да покриете рисковите зони. Най-високият фактор е SPF 50+. При наличие на единични невуси, те могат да се покрият с левкопласт.

Ако след облъчването развиете по-изразено зачервяване, веднага хидратирайте кожата със съответните възстановяващи продукти.

Не прекалявайте, постигнете козметичен ефект в разумни граници и пълна безопасност.

Д-р Христина Хайдудова

Клиника Дерматология и венерология,

УМБАЛ Д-р Г. Странски, Плевен

Коментари