Публикация

Д-р Дончо Етугов: 12-годишни уголемяват пениса си с парафин

Опасната мода излиза от рамките на малцинствата. Често води до възпаления и импотентност


Всеки пети мъж от ромското малцинство има инжектиран парафин в пениса си и е въпрос на време да се появявят усложнения. Това заяви д-р Дончо Етугов, пластичен дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница. По време на Пролетните варненски дерматологични дни той изнесе лекция за хирургичната реконструкция при Oleoma penis.

12-13-годишни тийнейджъри смело експериментирали с мъжеството си, водени от илюзията, че така ще са по-атрактивни.

Модата е от години, но не отшумява. Традиционно разпространена е сред представителите на малцинството, но категорично излизала от тези рамки – 2 от 10 пациенти, използвали опасния метод, са българи, показва статистиката.

„Проблемът е по-скоро психологически - това е вид юношеска илюзия, че парафиновата инжекция е нещо безобидно и точно в ранна пубертетна възраст, когато бушуват хормоните, няма много култура и познание, не се разсъждава адекватно и нещата се осмислят постфактум”, коментира специалистът.

Според д-р Етугов голяма част от пострадалите от тази мода при проблеми попадат при уролозите, но те често ги отпращат, защото не им се занимава с подобни неща. Всъщност може да се стигне до тежки усложнения - възпаления, деформации и до пълна афункционалност, която да лиши мъжете от възможност за сексуални контакти, предупреди той.

Лечението е консервативно. Когато има проникване и в скротума и са ангажирани тестисите, се налага да работим съвместно дерматолози и уролози, казва Етугов.

Коментари