Публикация

Венеролози искат нов ред за лечение на сифилис

България е единствена в ЕС, където терапията е платена въпреки епидемията


Нова наредба за диагностика и лечение на сифилис и категоричен ангажимент от страната на държавата към проблема поиска д-р Елена Петрова, венеролог в кожната клиника на Александровска болница. По време на Пролетните варненски дерматологични дни тя призова колегите си да бъдат по-настоятелни пред здравното министерство, което неглижирало ситуацията.

През 2010 г. заболеваемостта е 51,6 на 100 хил. души, докато през 2011-а скача на 63,3, което са епидемични стойности, сочат данните от Националния център за обществено здраве.Възходящата тенденция продължавала. Данните на МЗ са нереални, близо половината от заразените са извън официалната статистика, категорична е специалистката. Инфекциозният причинител има своята цикличност и сега заболеваемостта изживява своя пик. Бедни, бездомни, проституиращи и хомосексуалисти са основните рискови групи.

Здравната каса не поема лечението. България е единствената страна в ЕС, където дори изследванията полово предаваните инфекциозни болести са платени, възмущава се д-р Петрова. Изключение се прави само за бременни и деца. Пациентите трябвало да плащат всичко от джоба си. По света имало минимално лечение - на болните се давали таблетки, за да са безопасни за околните. Принудени сме да приемаме по-тежките случаи по клинична пътека пиодермия за 7 дни, казва д-р Петрова. Иначе нямали шанс за болнично лечение.

Сифилисът е коварно заболяване, което може дълго да остане незабелязано. През първите два стадия се проявява с увеличени лимфни възли, обриви, които преминават от само себе си. Тогава болният решава, че се е излекувал. Причинителят - бледата спирохета, обаче навлиза в кръвта. Ако човек не се лекува, след 3-5 г. минава в третия стадий и настъпват увреждания на мозъка, сърцето, черния дроб, стомаха. Измененията са необратими. Целта е да хванем пациента, докато е в първите два стадия, категорични са специалистите по кожни и венерически болести. Диспансерите, структурирани през 30-те години на ХХ в., са според тях са доказали ефективността си.

Системата за диспансеризация в последните години обаче беше безотговорно разрушена, заяви д-р Петрова. Сега никой нямал ангажимент да проследява, издирва болни и контактни лица, да ги вика на контролни прегледи, което създавало огромен риск. Често сифилисът вървяло в комбинация с други инфекциозни болести – хепатит, СПИН.

„В такива случаи пациентът не трябва да бъде оставен сам, защото следват агресия, депресия, развод, опити за самоубийство и професионалната помощ е изключително важна”, казва специалистката.

Според нея е тревожно, че няма ясно познание за тестовете. В 40-те лаборатории у нас често нямали представа как да интерпретират резултатите. Външният контрол бил възложен на Националния център по заразни и паразитни болести и често оттам изпращали резултати на пациенти с лаймска болест например. От правилната диагностика зависел изборът на подходящ антибиотик. За да има ефект той трябвало да стига до всички части и тъкани на тялото.

Кристалният пеницилин е най-адекватното средство за лечение – трипонемата е чувствителна към него, обясни д-р Петрова. .Стремим се да го осигурим поне за стационарно болните в клиниката, казва доц. Георги Пехливанов, шеф в Александровска болница. Успехът на терапията зависел не от количеството на препарата, а от продължителността на приложението му. Курсът на лечение е от 7 до 10 дни. През първата година болният се наблюдава на 3 месеца, а след това – на всеки 6. Често пациентите обаче изчезвали и не се явявали на задължителните прегледи.

Коментари