Публикация

Лекарите пак на протести, ако не паднат сегашните лимити на болниците

Дефицитът в здравната каса е 400 млн. лв., като той идва от ръста на надлимитната дейност – за около 150 млн. лв., останалите са за лекарства.


Българският лекарски съюз настоява да бъдат оттеглени месечните финансови лимити за болниците, въведени с постановление на Министерски съвет от 29 април 2014. Основните възръжения са свързани с организирането на евентуални листи за чакащите и препращането им към други болници. Лекарите настояват да има нормативни документи, за да не носят само те отговорността, ако един болен се влоши заради това, че е бил върнат след изчерпване на лимита.

На фона на строгите финансови ограничения, които се налагат на болниците, още по-несправедливо звучи фактът, че държавата плаща само 50% от дължимите здравни вноски за групите граждани, които тя осигурява. Къде тогава е солидарният модел, попита председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Няма как касата да поеме 84% от здравеопазването само със собствения си бюджет. „Държавата да поеме своите ангажименти и да плаща пълния размер на вноската за групите, които осигурява, - призова той. - Притежавайки цялата власт, тя може един ден да реши и да не плаща нищо, като ги прехвърли към НЗОК като разход. Какъв солидарен модел е това? Законът казва, че лечебното заведение не може да откаже медицинска помощ. Касата пояснява – да, длъжни сте, но до 2 лв., защото толкова има. Автоматично отпадат конституционни права и други закони. Отменя ги бюджетът на касата.”

Финансовата несигурност касае както пациентите, така и лекарите. От БЛС посочиха, че досега е имало споразумение НЗОК да плаща на болниците надлимитната дейност най-много месец след извършването й, но вече такъв текст няма. Безпокойството на съюза е свързано с това, че няма яснота дали Надзорният съвет на касата ще вземе някакво решение по въпроса и с каква дата. На практика може да се протака, дори да се отлага за следващата финансова година. Така лекарите всеки месец ще треперят за заплатите си. Пациентите пък трябва да бъдат връщани, когато се изчерпа лимитът за съответния месец.

Към 15-о число лекарите трябва да се изправят очи в очи с пациентите и да им обяснят, че не могат да го обслужат, защото парите са изхарчени, каза д-р Райчинов. Сериозен проблем е липсата на нормативни документи, които да регламентират как да става формирането на листите чакащи, кой носи отговорност, ако болният се влоши през това време. Сега цялата отговорност е на лекаря, а не на тези, които слагат финансовите ограничения. Това ли е солидарен модел на здравеопазване – питат от БЛС.

Намалението на бюджетите в повечето области е с около 20%, оповести д-р Райчинов. „Няма яснота предварително какви са бюджетите. Не може да се работи месец за месец, защото лечебното заведение трябва да лекува. Не може да има плановост като в други отрасли на икономиката. Идва пациент и той трябва да бъде приет и лекуван”, посочи той. В много градове в страната лекарите излязоха за час пред лечебните заведения. Така те протестират солидарно със своите европейски колеги за по-добри условия на работа и повече средства за здравеопазване.

При тези разчети ще се намалява персонал и заплати, ще се трупат дългове, прогнозира Райчинов. По негови думи дефицитът в здравната каса е 400 милиона лева, като той идва от ръста на надлимитната дейност – за около 150 милиона лева, останалите са за лекарства.

Ако не бъдат набелязани конкретни мерки, на 31 май БЛС ще обяви как ще продължат протестите. От лекарския съюз виждат няколко възможности, за да се реши въпросът с плащането на изработеното от болниците над лимитите – актуализация на бюджета или заплащане на пълния размер на здравните вноски за децата. Следващите мерки трябва да са свързани с въвеждането на адекватна система на регулация и контрол на разходите.

Ако от юни държавата започне да плаща в пълен размер вноските за децата, а не наполовина, както е в момента, това ще донесе 200 милиона лева допълнително и още 360 милиона догодина, които решават проблема с дефицита на касата, обясни Райчинов.

От пациентската организация „Заедно с теб“ подкрепят протестите и предлагат заседанията на надзора на касата да станат открити, за да има прозрачност и да се знае кой за какво лобира. Според пациентите фиксираните бюджети отварят врата за корупция, защото надзорът решава на коя болница колко надлимитно да плати.

Коментари