Публикация

Профилактичните очни прегледи предотвратяват много заболявания

Д-р Велева: Родителите да водят децата си на консултации. Защото липсата на оплаквания невинаги означава, че са здрави


Гергана Профирова

Малко родители знаят, че профилактичните прегледи на очите са задължителни и за бебетата. Всяко дете на 6-месечна възраст е необходимо да премине през скрининг. Това каза д-р Невяна Велева, асистент в Детска клиника на Александровска болница по време на 17-та годишна среща на очните лекари в „Новотел Пловдив“.

Според нея сериозен проблем е, че консултации с профилактична цел изобщо не се провеждат.А при тях се търси вродена патология – конгенитална катаракта. Ако не се открие навреме, докато детето навърши 6 месеца, лечението е изключително трудно, обясни очната лекарка.

Следващите прегледи трябва да се извършат когато детето е на годинка и между 3 и 4 г. Тогава се изследва зрителната острота. Най-важно е да се хванат децата в т. нар . авербална възраст , т.е когато са малки и не могат да разберат дали имат зрителен проблем , тъй като не знаят как е нормално да виждат. Другата възраст, когато трябва да се направи профилактичен преглед е преди започване на училище.

Освен профилактичните прегледи д-р Велева засегна и друг проблем , присъщ на съвременните деца. Продължителното заседяване пред компютрите води до развитието алергични конюнктивити. Лечението се свежда до две лесни стъпки - да се намалят часовете пред лаптопа и да се поставят антиалергични капки за очи.

Ние можем да свършим ужасно много работа , но тя приключва до вратата на кабинета. Оттам нататък родителите са тези, които трябва да следят децата да спазват определения режим и да ги подкрепят в самото лечение , сподели д-р Велева.

Коментари