Във ВМА демонстрираха иновативен ангиографски метод за лечение на черния дроб
CredoWeb
CredoWeb
Компания
Във ВМА демонстрираха иновативен ангиографски метод за лечение на черния дроб

Във ВМА демонстрираха иновативен ангиографски метод за лечение на черния дроб

Става дума за поставянето на т.нар. TIPSS - трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт

Днес в отделението по ангиодиагностика на ВМА по инициатива на Клиниката по гастроентерология и хепатология бе извършена за първи път у нас показна демонстрация, свързана с поставянето на т.нар. TIPSS - трансюгуларен интрахепатален портосистемен шънт.

На живо от Клиниката по образна диагностика проф. Герт Матьо от университетската болница в гр. Льовен, Белгия, демонстрира пред гастроентеролози, хепатолози, коремни и чернодробни хирурзи, интервенционални рентгенолози и анестезиолози иновативния метод, чрез който се създава изкуствена връзка между порталната вена (с кръвен поток от червата към черния дроб) и чернодробната вена (с кръвен поток от черния дроб към сърцето).

Шънтът (изкуствената връзка) се прокарва под рентгенов контрол през югуларната вена, която се намира на шията, и се поставя между порталната и чернодробната вена в границите на черния дроб.

Процедурата се прави основно при пациенти с чернодробна цироза, която се придружава от портална хипертенсия (повишаване на налягането в порталната вена). Това рисково състояние е причина за появата на варици по хранопровода, които застрашават живота на пациента с обилно кървене. Поставянето на шънт намалява стойностите на налягането в порталната вена и предотвратява рисковете от кървене на вариците.

Методът удължава значително живота на пациенти с тежка чернодробна цироза, намалява рисковете от усложнения и повишава шанса на чакащите трансплантация при невъзможност да получат спешно донорски органи с подходящи за тях медицински показатели. В показа бе демонстрирано поставянето на шънтове на двама пациенти с различна степен на усложнения вследствие на чернодробна цироза, които са в листата на чакащите чернодробна трансплантация във ВМА.

Мнения