Публикация

Проф. Торбова: Няма безопасно количество алкохол при хипертония!

Един от 10-има българи никога не си е мерил кръвното, стана ясно за Световния ден на хипертонията


Хипертонията не боли, настъпва неусетно, но ако не се лекува, скъсява живота с години. Високото кръвно е причина за 13% от смъртността в света – 9, 5 милиона души умират всяка година, съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония. За поредна година организацията прави акция в различни градове на страната за безплатна консултация на хора с високо кръвно. Хипертонията е сериозен риск за инсулти и инфаркти. Тази година в акцията е включен и апаратът на „Микролайф”, който може да открива предсърдното мъждене, дори когато то протича без симптоми. То е главната причина за емболичните инциденти, които в 75% от случаите са мозъчно-съдови. Най-коварно е това, което протича без симптоми. Според проучвания у нас това са 3% от хората. Над 15% от инсултите, при които няма изяснена причина, се дължат именно на безсимптомното мъждене, посочи проф. Торбова. Възможна причина е това, че хората не знаят за състоянието си и не провеждат лечение.

Високото кръвно е причина за половината сърдечносъдови заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност, каза още проф. Торбова. Хипертонията е водеща причина за феталната и майчина смъртност. Вече се сочи като главен виновник и за деменцията. Четирима от 10 възрастни над 25 г. имат хипертония. В много страни един от петима пък има стойности над оптималните (прехипертония). Става дума за стойности от 130-139 за горна граница и 85-89 за долна граница. В даден момент то може да премине трайно в хипертония.

Защо се разболяваме?

Неправилното хранене е виновно за половината случаи на хипертония. Българите ядат твърде много сол, а за тези навици допринасят и интересите на производителите на храни, посочи специалистът. 20% от случаите се свързват с нисък прием на калий, тоест плодове и зеленчуци. Има проучване което сочи, че инсултите намаляват при обилна консумация на плодове и зеленчуци. Затлъстяването е виновно за 30% от хипертонията. Друга причина е свръхконсумацията на алкохол. Вече развенчаха мита за здравословната умерена консумация на алкохол, дори и червено вино. Колкото по-малка е консумацията на алкохол, толкова по добре прогнозата за пациента, посочи проф. Торбова. Особено важно е тези пациенти да не пушат много.

Инсултите и инфарктите са причина номер 1 за смърт в България и защото много хора с високо кръвно остават нелекувани. Те нямат болка или други обезпокоителни симптоми, затова смятат, че леки отклонения от стойностите не са проблем. Това обаче съвсем не е така, подчертава проф. Торбова. Дори леко повишено кръвно налягане повишава риска за инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност, както и на внезапна сърдечна смърт. Двама от трима хипертоници, които се лекуват, не постигат прицелните стойности на кръвното. Най-често те не осъзнават, че въпреки лекарствата това носи риск за инсулт, инфаркт, внезапна сърдечна смърт и всички други усложнения на хипертонията.

Добрата новина е, че броят на новооткритите случаи на хипертония са паднали от 15% на 12% от 2007 г. до 2012 г. Това означава, че информационните кампании дават резултат. Всеки хипертоник трябва редовно да следи стойностите си у дома. 75% мерят кръвното си вкъщи. 25% от хипертониците обаче не си контролира стойностите редовно. 82% от пациентите с хипертония се лекуват. Един от 10-има, които са посетили акцията за безплатни консултации за кръвното никога не са си измервали стойностите.

При хипертонията случаите на предсърдно мъждене са повече. Тя се свързва и с диабет. Връзката е двустранна - повишава риска от това заболяване, но и при вече налична захарна болест честотата на хипертонията е три пъти по-голяма, отколкото при останалата популация. Над 40% от пациентите с новооткрит диабет вече са с хипертония. Освен това при тях то често е маскирано. При диабета се наблюдава тъй наречената нощна хипертония. Тя причинява кризи, без пациентът е подозирал, че страда от високо кръвно.

Комбинацията от хипертония и диабет е много опасна, защото повишава два до четири пъти риска от инсулт. В много голям процент води до предсърдно мъждене. Основният извод е, че хипертонията трябва да се търси превантивно и навреме да се дадат насоки за начин на живот на пациентите, обобщи проф. Торбова.

Прикачени файлове

Високо кръвно налягане: защо превенцията и контролът са спешни и важни

Коментари