Публикация

Над 200 специалисти по ортопедия и травматология ще участват в 6-я международен симпозиум, организиран от БОТА

Акцентът е върху проблемите на колянната патология и новите тенденции в артроскопията и ендопротезирането


В последните дни на месеца - от 29 до 31 май във Варна, ще се проведе 6-ти Международен годишен симпозиум, организиран от Българската ортопедична и травматологична асоциация. Основният му акцент е върху проблемите на колянната патология и новите тенденции в артроскопската хирургия, травматологията и ендопротезирането на коляното. Ще участват известни гост-лектори, които ще представят последните постижения и методики в диагностиката и лечението на колянната патология, включително проблемното ендопротезиране на коляното. Ден преди откриване на форума ще се проведе и основен курс по ендопротезиране на колянната става. Подробностите разказва проф. д-р Аспарух Аспарухов, декан на факултет „Медицина” при МУ-Плевен, член на Българската ортопедична и травматологична асоциация и бивш нейн председател през изминалите 6-години. Проф. д-р Аспарухов е председател на организационния комитет на научната проява.

- Проф. Аспарухов, какво предстои да се случи в рамките на тазгодишната научна проява на БОТА?

- Ортопедичният симпозиум, който вече стана традиционен, всяка година е с различна тематика. Тази година акцентираме върху колянната патология. Включени са теми за артроскопска хирургия, травми на коляното - спортни и др., както и ендопротезиране. В хода на конференциите винаги каним много известни специалисти от цял свят. До сега в ортопедичния форум гост-лектори са били специалисти от Япония, САЩ, Израел и Австрия. Участват и най-добрите български ортопеди-травматолози, които представят свой теми по определени проблеми.

- Кои светила очаквате да се включат в ортопедичния конгрес?

- Наш гост ще е проф. Зигфрид Хофман от Клиниката Щолцалби в Австрия. Той е сред водещите специалисти в света по колянна патология. Проф. Хофман ще е във Варна ден преди симпозиума, тъй като организираме еднодневен курс по колянно ендопротезиране, който също ще се проведе в хотелски комплекс „Ривиера”. Практиката показва, че подобен вид курсове са най-добрата форма за обучение на млади лекари и се радват на особен интерес. През следващата година планираме да обучим младите колеги в курс по ревизионно протезиране, което е още по-високо стъпало.

- Каква посещаемост предвиждате?

-Около 200 участници от цялата страна ще присъстват на форума. Както и в предишни години, очакваме колеги от съседни страни, с които БОТА има приятелски отношения. Самият аз съм почетен член на сръбското, македонското и израелското дружества по ортопедия. Имаме потвърждение за участие на специалисти от Румъния, Австрия, Германия, Израел, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония.

- Каква е патологията на колянното?

- Тя е доста широка, като се започне от детска възраст, премине се през спортните травми, артроскопската диагностика и лечение, фрактурите и не само мекотъканите травми - връзки и менискуси на коляното. Специален акцент сме поставили върху спортните травми за реконструкцията на предната кръстна връзка, която е много често срещана травма при спортисти. Точно тя в много случаи ги извежда завинаги от активния спорт, защото става дума за много сложна операция и ако тя не се изпълни прецизно, възстановяването е немислимо. По отношение на ендопротезирането акцентът ще бъде поставен върху т.нар. уникондилно коляно. При този метод не се замества изцяло коляното, а само едната част - вътрешната или външната. Този вид операция е подходяща за по-млади хора, когато едната част от хрущяла на коляното е запазена. Така замествайки само нея, даваме предимство на пациента и запазваме рецепторите в ставата и усещането за собствено коляното. Докато при едно тотално колянно заместване, премахваме и рецепторите и пациентът има усещането за чуждо коляно, макар да няма болка и оплаквания. Затова акцентът в световен мащаб е върху уникондилното коляно - т.е. навреме да се коригира износването на коляното, за да се предотврати необходимостта от заместване на цялата става. Резултатите от този метод бяха представени на последния конгрес на Американската академия и показаха случаи на пациенти, преживяли 25 години без проблем с уникондилно коляно. Още в хода на форума във Варна ще бъдат представени и резултати от първично протезиране и ревизиране на колянна става. След всяка сесия в рамките на конгреса има и половинчасова дискусия, по време на която младите специалисти имат възможност да задават въпроси към известни ортопеди с огромен опит.

Коментари