Публикация

Проф. Делийска: Камъните в бъбреците може да се развиват без симптоми

До 7-8 мм могат да бъдат изхвърлени с урината спонтанно, без намеса на уролог


Визитка: Проф. Боряна Делийска ръководи Клиниката по нефрология на Университетската болница „Царица Йоанна” – ИСУЛ. Член е наУправителния съвет на Българското дружество по нефрология, на Европейското дружество по нефрология и диализа и на Интернационалното дружество по нефрология. Има над 150 публикации в наши и чужди списания.

 

- Проф. Делийска, през лятото някои хора пият бира вместо вода. Как се отразява това на организма?

 

- Митът, че бирата е полезна за бъбреците, е широко разпространен, но нещата не стоят точно така. Неслучайно я наричат течен хляб. Биреното коремче е особено популярно в страните, в които се консумира повече от тази напитка. Само че това води след себе си метаболитен синдром. Никой не е против умерената консумация на бира. В горещо време нуждата от течности може да бъде наваксана с вода, чай, фреш или таратор. Организмът реагира на всичко, което е в повече. Той е фина система, в която са заложени определени правила. Ние ги забравяме, започваме да живеем както ни е приятно, но последствията идват в даден момент. Освен това има заболявания, каквото например е подаграта, при които бирата не се препоръчва, защото тя е богата на вещества, които могат да провокират пристъп.

 

Популярна народна рецепта е, че при нефролитиаза трябва да се пият по две бутилки топла бира. Никой не може да каже защо трябва да е топла и защо точно две. Това лечение е много разпространено за лечение на камък при бъбречна колика. Ако помага, добре. Но това трябва да става еднократно - не бива да забравяме, че две бутилки бира се равняват на над 100 г водка като алкохолно съдържание.

Колко вода да пием, за да няма камъни в бъбреците

 

- Може ли недостатъчният прием на течности да стимулира образуването на песъчинки в бъбреците?

 

- Да, концентрираната урина при недостатъчен прием на течности е сериозен фактор за камъни в бъбреците.Разбира се, има и още поне 20 фактора, участващи в образуването на камъка . От 10 души пет няма да пият вода, но двама ще имат камъни. Другата крайност – много литри течности, също не е добре. Попадала съм на препоръки за консумация на 5 литра вода в горещините! Това е абсурдно.

 

И 3 л вода са много за възрастен човек е с хипертония, затлъстяване и бъбречна или сърдечна недостатъчност. На болни с отоци, на базата на бъбречно заболяване или при напредналата фаза на бъбречно недостатъчност, дори ограничаваме водата. Караме ги да пият по-малко течности. Не може да се каже „Пийте вода и ще бъдете излекувани”. Няма такова нещо!

 

- Как се отнасяте към лекарствата за отслабване, които действат на принципа на диуретиците?

 

- Това е нож с две остриета. Млади момичета взимат лаксатив и отводняващи, за да отслабнат. Проблемът се появява след няколко години и те идват при нас с тежки изменения в бъбреците. В практиката се налага често да прилагаме диуретици, но само при нужда. Балансът в организма не бива да се нарушава безсмислено, дори в името на килограмите. По-добре да се спортува и да се намали храната.

 

- При песъчинки в бъбреците хората невинаги търсят лекар. Какво е уместно да се направи като първа помощ?

 

- Камъните в бъбреците могат да протичат без клинична картина и без кризи. Често това са големи камъни, наричаме ги отливъчни. Много пъти те се установяват при случаен преглед. При случаен преглед се хващат и много дребни камъчета. Съвременните ехографски апарати имат възможност да улавят много дребни камъчета или едри песъчинки над 3 мм. Срещат се често, остават с такива размери цял живот и може да не се стигне изобщо до криза. Добре е все пак веднъж в годината да се направи ехографски преглед, защото се случва камъчето да нарасне при определени условия. Не се налагат никакви интервенции. Понякога човек ги изхвърля спонтанно, без да разбере.

Камъни в бъбреците - как става изхвърлянето

- До каква големина могат да бъдат изхвърлени?

 

- До 7-8 мм могат да бъдат изхвърлени с урината спонтанно, без намеса на уролог. Ако камъчето заседне, стои в уретера, дори и да е по-малък, може да се приложи екстракорпорална литотрипсия. По принцип обаче би трябвало да се изчака да бъде изхвърлен спонтанно.

 

- Много популярна е екстракорпоралната литотрипсия. Какво представлява тя?

 

- Върху камъка се концентрират ултразвукови вълни, които го правят на „прах” и той се изхвърля по естествен път. Това е стар метод, който навлезе у нас преди около 30 г. Нашите специалисти имат голям опит в тази процедура. Методът е доста по-щадящ от отворената операция.

 

При камъни в отделителната система е важно да се установи причината за образуването им. Имат значение приемът на медикаменти, начинът на хранене, наличието на други заболявания не само на бъбрека, но и на други ограни, които предразполагат за образуване на камъни. При доказана литиаза е добре да се увеличи приемът на течности, но задължително трябва да се търсят и другите причини.

 

Статистиката показва, че до 10 г. след премахването на камъка, има риск от рецидив. При голям процент от болните с нефролитиаза честотата на рецидивите може да бъде намалена само с промяна на начина на живот –хранене, прием на течности и намаляване на телесното тегло. При калциево-окасалтни и пикочно-киселинни камъни например се препоръчва ограничаване на месото и мазнините. По преценка има възможност и за медикаментозно лечение.

 

- Млечните продукти влияят ли по някакъв начин?

 

- Преди 30 г. млечните продукти категорично не се препоръчваха на болни с калциево-оксалатна литиаза. Сега се отчита, че хората, които консумират по-малко млечни продукти, са по-предразположени към калциево-оксалатна литиаза. Болните не трябва да се ограничават.

Видове камъни в бъбреците

- Калциево-оксалатните камъни ли са по-разпространени?

 

- Да, те са най-чести, следвани пикочно-киселинните камъни (уратни), фосфатните и много малък процент са цистинови камъни, които се дължат на наследствено генетично заболяване.

 

- В клиниката какви методи на лечение прилагате?

 

- Нефролозите прилагат само консервативно лечение. Извършваме обезболяване, локализираме камъка и чрез методите на изследване се търси какъв е неговият състав, предразполагащите причини за образуването му. Целта е да дадем насоки за метафилаксия. Метафилаксията е обща стратегия, която би намалила нарастването на камъка и предотвратява рецидива. Премахването на самия камък чрез оперативни техники е работа на уролозите.

Коментари