Публикация

Д-р Явор Владимиров: Инвитрото днес е по-безопасно, по-евтино и 50% по-надеждно


През последните 10 години инвитрото е станало по-безопасно и по-евтино. Успеваемостта се е повишила средно с около 50%. Това заключава д-р Явор Владимиров, медицински директор на инвитро клиника „София” по повод 10 рожден ден на здравното заведение. Д-р Явор Владимиров е „баща” на хиляди деца у нас, като само чрез инвитро процедури са заченати над 2000 бебета.

Броят на двойките, които не могат да имат дете, нараства, категоричини са от клиниката. Жената ражда по-късно, след 30 години, поради професионалното си развитие и промяна в мисленето. Разлики има и в причините за женското безплодие. Променя се и мъжът. Ако преди 10 години при около 20% от случаите причината за стерититет е била у мъжа, днес виновни” са по равно мъжете и жените. Начинът на живот на съвременния човек – стресът, обездвижването, химизацията на околната среда – влияе върху възможността ни да имаме дете.

Инвитро

И макар инвитрото да е направило за 10 години огромни крачки напред, все още съществуват някои погрешни схващания у пациентите: безплодието е болест и не трябва с никого да се коментира”, „стерилитетът се дължи изцяло на жената”, „бременността от инвитро оплождане е по-рискова”.

От инвитро клиника „София” дават три важни съвета на двойките. Първо, да не отлагат решението си за дете. Второ, да не се притесняват да споделят проблема си един с друг, с близки и с приятели. Лечението винаги е лечение на двойката, а не на отделния партньор. И трето, да имат доверие в лекуващия екип. „Можем да решим проблема на всяка девета от десет двойки”, заключават оттам.

Инвитро клиника „София” е създадена преди 10 години от д-р Явор Владимиров и д-р Десислава Тачева. И двамата имат научна степен по асистирана репродукция и публикации в световни научни издания. Вече 7 години преподават в катедрата по цитология, хистология и ембриология в СУ „Св. Климент Охридски”. Първи въвеждат и прилагат успешно у нас антагонист протокол за стимулация, лечение на безплодието с ароматаза инхибитори, оценка на яйчниковия резерв, инвитро матурация, IMSI и метода за определяне на имплатационен прозорец чрез теста ERA.

За рождения си ден клиниката организира месец на безплатни гинекологични прегледи и консултации. Записванията са на телефони 02 439 19 29 или 0700 185 86.

Коментари