Публикация

Болниците дадоха твърдите лимити на съд

Държавни, частни и общински болници днес внесоха жалба срещу твърдите лимити във Върховния административен съд


Държавни, частни и общински болници и Центъра за защита правата в здравеопазването днес в 11 часа внесоха жалба във Върховния административен съд, в която настояват фиксираните бюджети за лечебните заведения да бъдат спрени и отменени. Така на практика всички болници в България се обявиха срещу твърдите лимити, които се въвеждат с Постановление 94 на Министерски съвет от 25 април 2014 година. Подписите си под жалбата сложиха д-р Димитър Димитров – председател на Асоциацията на работодателите от здравеопазването, д-р Явор Дренски – председател на Националното сдружение на частните болници, д-р Неделчо Тотев –председател на Сдружението на общинските болници в България и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Опасенията на четирите организации са, че фалитите са неизбежни, а пациентите ще бъдат лишени от свободен достъп до болниците, ако съдът не спре ПМС 94 или Правителството не го отмени. Според лекарите с така приетия нормативен акт от правителството за забраната на реимбурсирането на надлимитна дейност ще бъдат наказани добре работещите и предпочитани болници, в които се развива модерна медицина и се предлага качествено обслужване на пациентите и така се нарушават интересите на цялото ни общество.

Поради важността на проблема, прилагаме и целия текст на жалбата. Всеки, който желае да може да се запознае с искането и основателността на аргументите.

Прикачени файлове

Жалба на болниците до ВАС

Коментари