Публикация

Проф. Николай Петров става началник на ВМА


Бивш здравен министър оглави Военномедицинска академия - проф. Николай Петров отговаряше за здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков. Той ще поеме управлението заедно с новия си военен чин - бригаден генерал от 4 юни.

Николай Петров е завършил медицина във ВМИ - Варна. От 2004 г. е шеф на Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение при В МА, а също и на дружеството на анестезиолозите. Великолепен организатор, хвалят го негови колеги от ВМА. Благодарните пациенти, които е спасил в реанимацията, се изключително много. С част от тях професорът става приятел за цял живот.

Според в. "24 часа" е имало дълъг дебат в кабинета на тема кой да оглави ВМА. Военният министър Ангел Найденов, който ръководи оперативно това болнично звено, е бил за оставането на и.д. шефа Крум Кацаров. ДПС са харесали доц. Румен Попов, зам.-началник на ВМА и специалист по кръвопреливане. Твърди се, че доц. Попов деликатно е отклонил предложението и е бил един от хората, посочили като най-добър професионален избор точно проф. Николай Петров. Някои от министрите в екипа на Пламен Орешарски са се опитали да се противопоставят, защото виждали в лицето на професора човек от Б отбора на ГЕРБ", както Сергей Станишев определи служебното правителство на Марин Райков преди време. Още вчера президентът Росен Плевнелиев като главнокомандващ е казал своето категорично „да" за Николай Петров и най-късно до понеделник ще издаде указ за назначаването му.

Николай Петров е женен, има две дъщери и син. Като младеж е свирил на акордеон, той е роднина на известната народна певица Янка Рупкина.

Коментари