Публикация

Редовната консумация на бял хляб увеличава риска от затлъстяване с 40%

Учените не откриват пряка връзка между затлъстяването и пълнозърнестия хляб, който остава с добра репутация


Хората, които ядат две или повече порции (филии) бял хляб на ден са изложени на 40% по-голям риск от наднормено тегло или затлъстяване в сравнение с тези, които ядат една порция (филия) на седмица. Това показва ново изследване, представено на тазгодишния Европейски конгрес за затлъстяване в София.

Проучването е на проф. Мигел Мартинес-Гонсалес и д-р Майра Бес-Растрайо от Университета в Навара, и CIBER-OBN(Института по здравеопазване КарлосIII), Испания.

В него авторите са имали за цел да оценят връзката между белия и пълнозърнестия хляб, както и промяната на теглото в средиземноморска кохорта от Испания, където белият хляб е основна част от хранителния режим.

Учените са проследили 9 267 испански студенти в продължение на 5 години. Техните хранителни навици са били оценени в началото на проучването с помощта на въпросник от 136 хранителни артикула. Средната годишна промяна на теглото била оценявана според категориите на потреблението на хляб. Те също така изследвали и връзката между консумацията на хляб и честотата на наднормено тегло и затлъстяване, използвайки модел, за да се коригират променливите, които биха могли да повлияят на резултатите.

Данните показали, че консумацията на бял хляб е пряко свързана с по-висок риск от наднормено тегло или затлъстяване при тези, които приемат над две порции (филии) дневно. При тях е установена 40% по-голяма вероятност да развият наднормено тегло или затлъстяване, в сравнение с тези, които хапвали бял хляб веднъж седмично или по-рядко.

Не е наблюдавана статистически значима връзка между пълнозърнестия хляб и наднорменото тегло. Учените отдават това на естеството на въглехидратите, съдържанието на фибри и други микроелементи в пълнозърнестия хляб.

Авторите заключават: "Консумацията на бял хляб от две порции на ден или повече, показват значима пряка връзка с риска от наднормено тегло или затлъстяване."

Коментари