Публикация

Киселото мляко - пръв помощник срещу наднормено тегло

Редовно хапване на кисело мляко в комбинация с много морски дарове и плодове, препоръчват експерти в храненето


Ново проучване показва, че завишената консумация на кисело мляко намалява риска от затлъстяване, особено когато е комбинирано със средиземноморска диета или повече плодове.

Изследването е на професор Мигел Мартинес – Гонсалес, Университет Навара, иCIBER-OBN(Здравен институт КарлосIII), Испания. То беше представено на тазгодишния Европейски конгрес за затлъстяването в София.

Авторите са имали за цел да проследят възможната връзка между консумацията на кисело мляко като цяло (пълномаслено и нискомаслено) и риска от наднормено тегло и затлъстяване сред група испанци.
За проучването били избрани 8 516 мъже и жени на средна възраст 37 години, които не страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Участниците били проследявани на всеки две години чрез въпросници, изпратени по електронната поща. Консумацията на кисело мляко била заложена като базова стойност.

Резултатът показал снижаване на нивата на наднормено тегло през периода на проследяване. След средна продължителност на проследяването от 6 години и половина били отчетени 1 860 случая на наднормено тегло или затлъстяване.

Учените установили, че високата консумация на кисело мляко (едно или повече хранения на ден) намалява риска от затлъстяване с 12% в сравнение с ниския прием (по-малко от 2 хранения на седмица). Още по-добри резултати показала високата консумация на пълномаслено мляко, която намалява риска от затлъстяване с 19 %. Изненадващо било установено, че не се отчитат съществени разлики при консумацията на нискомаслено мляко. Авторите отдават това на високото захарно съдържание на нискомасленото мляко или на причинно-следствената връзка, че хората със склонност към затлъстяване биха предпочели нискомаслено кисело мляко.

Наблюденията установили още, че повишената обща консумация на кисело мляко, съчетана с повече средиземноморски продукти, намалява риска от развиване на наднормено тегло или затлъстяване с 25%.

Редовното хранене с пълномаслено мляко и средиземноморски продукти пък намалява риска с 36% в сравнение в ниската консумация и на двете. Честият прием на кисело мляко и плодове снижава риска от наднормено тегло с 21%, а приемът на пълномаслено мляко и плодове - с 22%.

Авторите заключават: „Високата консумация на кисело мляко като базова стойност се свързва с по-ниския риск от развиване на наднормено тегло и затлъстяване през последващия период на проследяване, особено при участниците, които силно се придържат към средиземноморска диета или висока консумация на плодове.”

Коментари