Публикация

Лютивите храни удължават живота

​Консумирайте лютиви храни, за да живеете по-дълго, съветват американски учени.


Оказва се, че редовният прием на пиперливи подправки помага на тялото да пренебрегва сигналите за болка, което удължава дните ни под слънцето.

Екипът на Андрю Дилин от университета в Калифорния провел експерименти с мишки, за да установи въздействието на лютивите съставки върху гризачите. Тестовете констатирали, че, когато бъдат блокирани сигналите за болка към централния мозък, животът им се удължава. А един от начините да бъде изключено чувството за болка е редовната консумация на лютиви храни и подправки. Животните, които спирали да произвеждат протеина, отговорен за възприятието на болката (TRPV1), се оказали по-дълголетни. Те живеели с 14 процента по-дълго в сравнение с животните от контролната група. Мишките с блокирано чувство за болка имали не само по-дълъг, но и по-здравословен живот от останалите. Те по-рядко страдали от ракови тумори и паметта им се запазвала, по-лесно изгаряли калориите дори и без да са физически активни. Тяхната способност да обработват захарта се запазвала и на старини,което намалява риска от диабет. Според проф. Дилин резултатите от експериментите ще помогнат на учените да подобрят метаболизма при хората, като ще допринесат пациентите да бъдат предпазени от затлъстяване и диабет.

Коментари