Публикация

Проф. Боян Лозанов: Хипофункцията на жлезата ни състарява ускорено

С днешна дата сред основните проблеми на щитовидната жлеза е хипофункцията. Затова личните лекари трябва да изследват всички пациенти, за които има съмнение за някакво тиреоидно нарушение. Най-достъпно е да се провери нивото на TSH – тиреостимулиращия хормон.


Трябва да е ясно, че дори леко изявеният, субклиничен хипотиреоидизъм, който дори няма никаква клинична изява, може да доведе до повишени стойности на холестерола, до хипертония, неврологични проблеми. Основният риск е от прогресивно и ускорено развитие на атеросклеротичния процес и свързаните с него сърдечносъдови и мозъчносъдови заболявания. Другият ефект е ускорено стареене на органите независимо от процесите на склероза. Причината за това е, че обмяната на веществата се командва от тиреоидните хормони и когато те не са в норма, организмът страда още на ниво отделна клетка. При бременните жени с хипотиреоидизъм са много по-чести спонтанните аборти, мъртвото раждане и нарушения в умствените способности на детето. Затова в никакъв случай отклоненията във функцията на щитовидната жлеза не трябва да се пренебрегват, а освен това трябва и целенасочено да се търсят в рисковите групи. Съвременната медицина не препоръчва например, ако една жена е с TSH над 3,5, да забременява. Първо трябва да се коригира проблемът, за да се създаде здраво поколение.

Много от пациентите, които стигат до лечение с антидепресанти, всъщност са с хипотиреоидизъм и когато той се коригира медикаментозно, депресията се преодолява без последваща необходимост от други лекарства.

" }-->

Коментари