Публикация

България е сред страните с много болни от множествена склероза

Модерната терапия вече достъпна още през първата година


Болните от множествена склероза могат да водят пълноценен живот благодарение на модифициращата терапия. Повечето пациенти успяват да овладеят смущенията в походката и координацията. Последните нормативни изменения позволяват лечението да започва още през първата година от поставянето на диагнозата, а не както бе преди това – чак на втората. Това заяви проф. Ивайло Търнев по време на традиционната среща на Фондация МОСТ (Медии, Общество, Семейство, Традиции), която се проведе от 30 май до 1 юни т. г. в Албена.

Множествената склероза е автоимунно хронично-възпалително заболяване, което засяга централната нервна система. Симптомите са разнообразни - слабост в крайниците, слухови, зрителни и координационни нарушения. До 1993 г. лечението се провежда с кортикостероиди, но през последните 21 години като основен подход се налага т. нар. модифицираща терапия, която позволява ходът на болестта да бъде контролиран.

Според статистиката България е сред страните с висока заболяемост. Всяка година родните специалисти диагностицират около 100-130 нови случаи, а общият брой на засегнатите е близо 3600 души. При 1650 от пациентите се прилага модифицираща терапия, която се поема от НЗОК и струва около 27 млн. лв. годишно. Причината те да не са повече е, че лечението е ефективно само в ранните фази на заболяването, а при част от болните то започва късно, обясни проф. Търнев. Той допълни, че новите правила на НЗОК вече позволяват включването към модерната терапия да става през първата година от поставянето на диагнозата. Това става, ако за 12 месеца пациентът е получил два пристъпа. От началото на 2014 г. досега за терапия са одобрени 140 протокола на болни с множествена склероза, през 2013 г. те са били 365.

През последната година консенсусът за поведение при множествена склероза бе актуализиран, като са добавени и две нови лекарства, обясни проф. Търнев. Специалистът бе категоричен, че подходът към всеки пациент трябва да бъде индивидуален, а лечението комплексно - да включва неврорехабилитация и психологическа подкрепа. Голяма част от пациентите изпадат в депресия след поставяне на диагнозата.

В момента в света има 10 медикамента за модифицираща терапия, като 7 от тях са регистрирани и у нас, стана ясно от презентацията. Резултатите от различни проучвания показват, че в сравнение с инжекционните средства, ефектът от пероралните форми е по-добър по отношение на невродегенеративния процес. Изследванията в областта на множествената склероза продължават, като се провеждат експерименти със стволови клетки и невропротективни средства. Сред новите научни направления е търсенето на биомаркери и извършването на генетични изследвания.

Коментари