Публикация

Операция намалява риска от рецидив при дискова херния

Приема се, че пълно и бързо излекуване може да има до първите 48 часа от настъпването на намалената мускулна сила


Проф. Николай Габровски е началник на Клиниката по неврохирургия в болница "Пирогов".

- Проф. Габровски, наскоро направихте нова за България операция на дискова херния. С какво се отличава тя?

- Дисковата херния е сред най-често срещаните заболявания на гръбначния стълб. При по-малките хернии с по-слабо изразени симптоми лечението обикновено е консервативно. Когато разкъсванията са по-големи с ясно изразени и трайно персистиращи оплаквания, се препоръчва хирургично лечение. Целта на различните терапевтични подходи е да се премахне притискането върху конкретните нерви. Това най-често става чрез отстраняване на фрагмента, който ги притиска.

Досега като златен стандарт се приемаше т. нар. микроскопска дискектомия. Под оптично увеличение се достига до дисковата херния и тя се отстранява. Обикновено се премахваше и вътрешността на диска, за да се избегне ново излизане на дисков материал към нервните структури – т. нар. рецидив.

През последните една-две години в Европа, а вече и у нас, започна да се прилага нов оперативен метод. При него премахваме притискането върху нервните коренчета, но също така и запушваме дефекта във фиброзния пръстен, през който е излязла дисковата херния.

- Какви са предимствата на тази интервенция?

- Много съществен момент е, че при операцията съдържимото на диска не се изважда и той продължава да бъде функционален, подобно на нормалния здрав диск. Другото предимство е, че в пъти се намалява риска от рецидив, тъй като пътят за излизане на нови фрагменти е затворен. Това става чрез използването на ново поколение имплант – „Барикада”.

- Всички пациенти с дискова херния ли са подходящи за подобна операция?

- Не, за този тип лечение са подходящи може би около 20-30% от пациентите. Те трябва да отговарят на някои критерии – дискът да бъде в определено състояние, да е съхранен до известна степен, да няма изразени шипове и промени или стеснение на канала.

- Каква рехабилитация е необходима след операцията?

- Рехабилитацията за този тип заболяване е стандартна. Самата операция е много щадяща и не е необходимо нещо специално.
Много по-важно обаче е пациентът да е дошъл навреме, за да бъде лекуван. Продължителна рехабилитация се налага тогава, когато болните са чакали дълго, нервите им са значително увредени, имат намалена мускулна сила и по-трайни промени.

- Какво означава да се дойде навреме?

- Няма еднозначен отговор, тъй като всеки случай е индивидуален. Ако състоянието на намалена мускулна слабост е продължило повече от няколко дни, ние на практика не можем да гарантираме пълното възстановяване. Приема се, че пълно и бързо излекуване може да има до първите 48 часа от настъпването на намалената мускулна сила.
Когато пациентът е с отслабена мускулатура в продължение на месеци, вероятността за обратно развитие клони към нула.

- Кои са рисковите фактори за дисковата херния?

- При някои хора има известна слабост на съединителната тъкан, което ги прави по-предразположени към заболявания като разширени вени, дискови или ингвинални хернии ( на коремната област). По принцип обаче при всеки човек съществува риск, тъй като дисковите хернии обикновено се появяват в долната част на гръбнака, която е най-натоварена – сегментите L4, L5 и S1.Цялата тежест на нашия торс преминава през тези сегменти, особено ако се правят по-големи или неправилни натоварвания.

- Мъжете или жените са по-често засегнати от дискова херния?

- Полът е без значение. На риск са изложени както мъжете, така и жените

Коментари