Публикация

Рядка операция в „Софиямед“ спаси жена от масивен инсулт

Подобни високоспециализирани хирургични интервенции се извършват само на 3 места в цялата страна


Изключително рядка и сложна операция извършиха съдовите хирурзи от МБАЛ „Софиямед“. В болничното заведение постъпва 74г. пациентка с рядко заболяване на сънните артерии, при което те са цялостно удължени и многократно нагънати.

„Пациентката постъпи в МБАЛ „Софиямед“ със силен световъртеж, притъмняване на зрението и загуба на равновесие. След като й направихме контрастно усилен ядрено-магнитен резонанс открихме рядка съдова патология, която представлява комбинация от спираловидно огъване и усукване на цялата каротидната артерия. Още по-сложното в случая беше, че болната имаше и високостепенно стеснение на вътрешната сънна артерия. Заболяването беше обхванало освен вътрешната и външна сънна артерия, но и общия ствол, което е крайно нетипично. При подобна патология най-вероятният изход е масивен инсулт. Ние извършихме сложна корекция и реконструкция на анатомичните аномалии на цялата сънна артерия, при което коригирахме и стеснението. Към момента пациентката е в добро общо състояние и ще бъде изписана до дни“, коментира д-р Димитър Марков, д.м., завеждащ отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Софиямед“.

Подобни високоспециализирани хирургични интервенции се извършват само на 3 места в цялата страна. По време на интервенцията екипът на д-р Марков използва и иновативният метод за мултимодално мозъчно мониториране, който допълнително допринася за успешния изход от операцията.

„Методът на мултимодално мозъчно мониториране дава най-пълна представа за състоянието на мозъчната хемодинамика, адекватността на авторегулаторните механизми, както и за метаболизма (кислородната консумация) на мозъка в условията на прекъсване на кръвотока към него. Всичко това ни даде възможност да извършим без усложнения тази оперативна интервенция от най-висока степен на сложност“, допълва хирургът.

Екипът на отделениетопо съдова хирургия на МБАЛ „Софиямед“ предлага на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и извършването в пълен обем на цялата гама съдово хирургични интервенции, както и ендоваскуларни процедури и то от доказани специалисти в областта. Звеното разполага с всички съвременни средства за диагностика и лечение, включително най-висок клас ултразвукова техника за цветно дуплекс доплер скениране., като в диагностичен план в него се извършват всички ултразвукови неинвазивни методи за диагностика. В помощ на съдовите хирурзи е и новият монтиран в МБАЛ „Софиямед“ ангиографски апарат от най-висок клас за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания и такива на периферни съдове.

Коментари