Публикация

Рубрика за бъдещи и настоящи майки!

Бременността увеличава необходимостта от калций. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката


Здравейте, приятели!

Скоро имах възможността да се срещна с няколко бъдещи и настоящи мамчета, които ме разпитваха за детски зъби, миенето им и какво да правят те самите по време на бременността…..Така ми хрумна да направя настоящата рубрика, ако мога така да го нарека, или просто да дам малко полезна информация за бъдещите и настоящи мамчета, а защо не и татковци и техните съкровища! Ще се радвам, ако съм от полза и така се заформи един диалог между нас! Ако имате въпроси не се замисляйте …задайте ги с радост ще отговоря!

Като начало нека да започнем с грижа за зъбите и венците на майките по време на бременността и какво да правим, за да имат малките ни съкровища здрави зъбки, когато се появят?

Напълно остарял мит е твърдението от миналото, че всяка бременност унищожава по един зъб или че детето извлича калция от зъбите на майката и те рухват. Това не става. Ако бременната не приема нужните количества Са, те не могат да се извлекат от нейните зъби, но затова пък зъбите на детето са с недостатъчна минерализация и ще бъдат много по-лесно атакувани от кариозния процес. Ще пострада детето, а не майката. Факт е обаче, че по време на бременността има повишено количество рискови фактори за развитие на кариес. Основната причина и тук е в некачествената устна хигиена. Друг реален рисков фактор са гаденето и повръщането. Това силно повишава киселинността в устата. Киселините са тези, които деминерализират зъбите и довеждат при лоша орална хигиена до кариес, а в големи количества дори и при добра хигиена - до ерозия на емайла. И тук спасението е изплакването с вода след всяко повръщане и гадене. Препоръчва се и плакнене с разтвор на сода бикарбонат за неутрализиране на киселинноста. Разтваря се една супена лъжица сода бикарбонат в една чаена чаша вода.

Друг рисков фактор са промененият вкус на бременната и повишеното желание за кисели храни. Има случаи на разрушаване на целия емайл в резултат от честа консумация на лимони. Храненето е другият важен момент - по-малко въглехидрати, повече плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба. Друг мит е страхът от посещение на дентален кабинет. В идеалния вариант жената, която е решила да има дете, трябва да излекува всички орални проблеми предварително. Ако това не стане, още с установяване на бременността трябва да се направи посещение при лекар по дентална медицина. Всичко и по всяко време може да се лекува по време на бременността, но най-добрият период е второто тримесечие. Дори рентгенови снимки може да се направят при спешност със специално покритие с оловна престилка. И накрая бременността е най-доброто време за жената да се обучи за начина на хранене и орални грижи за новороденото, за което надявам се в следващата глава да Ви разкажа как става.

Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката. Бременността увеличава необходимостта от калций, както и от много други елементи.

Скъпи мамчета, задавайте въпросите си, с радост ще отговоря! Можете да споделите, какви да бъдат бъдещите теми които Ви интересуват!

" }-->

Коментари

Има ли някакъв вид упойка, която да може да се използва при лечение на зъбите при бременни? Ужасно ме е страх от машинката и не търпя на болка.