Публикация

Рубрика за бъдещи и настоящи майки!

Бременността увеличава необходимостта от калций. Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката


Здравейте, приятели!

Скоро имах възможността да се срещна с няколко бъдещи и настоящи мамчета, които ме разпитваха за детски зъби, миенето им и какво да правят те самите по време на бременността…..Така ми хрумна да направя настоящата рубрика, ако мога така да го нарека, или просто да дам малко полезна информация за бъдещите и настоящи мамчета, а защо не и татковци и техните съкровища! Ще се радвам, ако съм от полза и така се заформи един диалог между нас! Ако имате въпроси не се замисляйте …задайте ги с радост ще отговоря!

Като начало нека да започнем с грижа за зъбите и венците на майките по време на бременността и какво да правим, за да имат малките ни съкровища здрави зъбки, когато се появят?

Напълно остарял мит е твърдението от миналото, че всяка бременност унищожава по един зъб или че детето извлича калция от зъбите на майката и те рухват. Това не става. Ако бременната не приема нужните количества Са, те не могат да се извлекат от нейните зъби, но затова пък зъбите на детето са с недостатъчна минерализация и ще бъдат много по-лесно атакувани от кариозния процес. Ще пострада детето, а не майката. Факт е обаче, че по време на бременността има повишено количество рискови фактори за развитие на кариес. Основната причина и тук е в некачествената устна хигиена. Друг реален рисков фактор са гаденето и повръщането. Това силно повишава киселинността в устата. Киселините са тези, които деминерализират зъбите и довеждат при лоша орална хигиена до кариес, а в големи количества дори и при добра хигиена - до ерозия на емайла. И тук спасението е изплакването с вода след всяко повръщане и гадене. Препоръчва се и плакнене с разтвор на сода бикарбонат за неутрализиране на киселинноста. Разтваря се една супена лъжица сода бикарбонат в една чаена чаша вода.

Друг рисков фактор са промененият вкус на бременната и повишеното желание за кисели храни. Има случаи на разрушаване на целия емайл в резултат от честа консумация на лимони. Храненето е другият важен момент - по-малко въглехидрати, повече плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо и риба. Друг мит е страхът от посещение на дентален кабинет. В идеалния вариант жената, която е решила да има дете, трябва да излекува всички орални проблеми предварително. Ако това не стане, още с установяване на бременността трябва да се направи посещение при лекар по дентална медицина. Всичко и по всяко време може да се лекува по време на бременността, но най-добрият период е второто тримесечие. Дори рентгенови снимки може да се направят при спешност със специално покритие с оловна престилка. И накрая бременността е най-доброто време за жената да се обучи за начина на хранене и орални грижи за новороденото, за което надявам се в следващата глава да Ви разкажа как става.

Дали ще има детето здрави зъби, зависи от майката. Бременността увеличава необходимостта от калций, както и от много други елементи.

Скъпи мамчета, задавайте въпросите си, с радост ще отговоря! Можете да споделите, какви да бъдат бъдещите теми които Ви интересуват!

Коментари

Има ли някакъв вид упойка, която да може да се използва при лечение на зъбите при бременни? Ужасно ме е страх от машинката и не търпя на болка.