Публикация

Проф. Кадурина: Лазерът заличава успешно белезите, ако е избран правилно

Приложението му трябва да се съобрази с цвета, релефа на белега, възрастта и расата, категоричен е дерматологът


Лазертерапията става все по-популярен и ефективен метод за лечение на белези, но използването й трябва да е прецизно, съобразено с вида на белега. Това заяви проф. Мирослава Кадурина, шеф на Катедрата по дерматовенерология и алергология във ВМА по време на Лятната дерматологична академия в София.

Белезите често излизат от рамките на чисто естетическия проблем, причиняват психологически дисбаланс, а понякога могат да доведат и до функционални усложнения, изтъкна специалистката. Типът им зависи от възрастта – при младите много по-често се получава разпъвана на цикатрикса например. Расата също влияе - черната кожа е по-склонна към образуване на келоиди и хипертрофични белези. От значение е също цветът на белега, както и дали е хлътнал или изпъкнал, анатомичната му локализация.

Хирургичната ексцизия е най-разпространеният метод за коригиране на белезите. Макар и все по-рядко, още се използва радиотерапията. По-надигнати белези се заличават чрез криотерапия. Популярни са също компресионната терапия, силиконовите превръзки и гелове. Най-новите методи са свързани с приложението на лазерни и светлинни източници. Лазерите навлизат през 80-те години на миналия век, а Андерсън и Периш правят истинска революция, въвеждайки селективната термолиза.

Използването им трябва задължително да е съобразено с клиничните особености на белега – цвят, текстура. Предишната терапия също трябва да се взема под внимание. Ако например преди белегът е третиран с кортикостероид, трябва да се изчака известно време, обяснява проф. Кадурина.

Едни от най-проблематичните белези са атрофичните (при които липсва тъкан). Тогава трябва да се направи така, че организмът да произведе колаген по някакъв начин. За случая са подходящи неаблативни лазери, обясни дерматологът.

Според проф. Кадурина е най-важно да се знае коя лазер светлина каква дълбочина на въздействие постига. Nd:Yag прониква най-дълбоко и най-често се използва за лечение на разширени съдове на краката.

Коментари