Публикация

Инжекцията, която прави чудеса

Инжекцията, която прави чудеса

Д-р Галили лекува разширени вени със склеротерапия под ултразвуков контрол


Дни преди поредното си посещение в България израелският лекар д-р Галили даде ексклузивно интервю за в. „Животът днес” относно водещия метод за лечение на разширени вени „Склеротерапия под ултразвуков контрол”, който той прилага вече четвърта година в България, и за спасените от него български пациенти, страдащи от тежки форми на заболяването.

- Добър ден, д-р Галили, предстои Ви поредното посещение в България (26-29 юни), как се чувствате Вие и Вашите пациенти тук?

- Аз идвам с огромна радост в България и се радвам на много сърдечен прием. Особено съм щастлив, че хората повярваха на метода „Склеротерапия под ултразвуков контрол”, разбраха разликата между него и обикновената склеротерапия или операциите и ми се довериха. Разбира се, това се дължи и на повече от убедителните резултати, които методът дава. Вече няколкостотин българи, сред тях много лекари, забравиха за страданията и болките от това коварно заболяване. През дългогодишната ми практика, вече 12 години, напълно се убедих в огромната ефикасност на „Склеротерапията под ултразвуков контрол”. Самият аз съм съдов хирург и доста години също практикувах оперативната намеса, но ниският процент на успеваемост, около 40-50%, ме накара да търся и други методи, чрез които мога да дам на пациентите желаната от мен успеваемост, както е при склеротерапията – 95%. Моите репутация и опит не само в Израел, но и в САЩ и в Европа са безупречни, а методът „Склеротерапия под ултразвуков контрол” е наистина иновативен и най-доброто, измислено и доказало се досега за справяне с проблема на разширените вени.

- Бихте ли споделили отново в какво се състои този метод и каква е разликата с останалите практики?

- Доскоро общоприетото лечение на разширени вени на краката беше посредством оперативна намеса, при която се изважда болната вена. Повечето такива операции водят до облекчение за ограничен период, но разширените вени отново се появяват след известно време, тъй като при операцията не могат да се отстранят и множеството разклонения на централната вена. При метода, който аз използвам и който усвоих по време на двугодишна специализация в САЩ, се инжектира разпенено вещество, което предизвиква склерозиране на вената. Веднъж влязло в контакт със стените на кръвоносните съдове, веществото предизвиква мигновена реакция на стесняване. Процесът води до прилепване на стените на вената и абсорбиране на веществото от тялото. Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение чрез ултразвуков апарат от най-ново поколение, позволяващ да се определи с точност мястото на болната вътрешна вена, невидима с просто око. В продължение на цялата манипулация не се засягат други кръвоносни съдове или съседни тъкани. Вследствие на интервенцията кръвопотокът от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намалява налягането в тъканите на краката.

- Какви са предимствата на този метод?

- Първо и най-важно - има огромна успеваемост - над 90-95%, за разлика от операциите, където процентът е далеч по-нисък. Манипулацията е безболезнена и кратка, пациентът става от леглото и поема към всекидневните си ангажименти. Имал съм немалко пациенти, които са правили манипулацията в обедната си почивка и след това се връщат веднага на работа. И още едно изключително предимство - поради факта, че се третира мястото на заболялата вена, а не самите външни проявления на заболяването, се стига да излекуване на изключително тежки форми на болестта, които при останалите познати методи най-често се определят като безнадеждни и се предлагат палеативни средства като обезболяващи или мазила. Друго важно предимство на този метод е, че той не е свързан и не е противопоказен при съпътстващи заболявания като диабет или сериозни сърдечни проблеми, при които оперативната намеса е доста рискована, да не кажа изключена. Доказателство за ефикасността на склеротерапията под ултразвуков контрол е, че това е най-широко разпространеният метод за лечение на разширени вени в страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада и други.

- Какъв е процентът на рецидиви при Вашия метод?

- При този метод се използва ултразвук, който ни насочва директно към болното място. Това е причината, след като извършим процедурата, да нямаме почти никакви рецидиви. Те могат да са около 3-5%, което в сферата на медицината се равнява почти на нула.

- Има ли рискове от тази процедура?

- Това е най-малко рисковият метод. Бърз, лесен и щадящ пациента. Но искам да подчертая, че зад тази лекота на метода задължително се крие многогодишна практика и опит.

- Чухме също, че при всяко Ваше посещение правите и безплатни процедури.

- Това сигурно сте го чули от някой пациент. Предпочитам да не говоря за тези неща, защото вярвам, че за тях човек не бива да шуми. Но когато на преглед дойде човек с много тежка форма на заболяването само за да научи, че проблемът му е решим, но не е в състояние да плати, ние с екипа се опитваме да помогнем безвъзмездно.

Коментари