Публикация

IV-ят Национален конгрес на пациентските организации ще се проведе във Велико Търново


В периода 13-15 юни 2014 г. (петък-неделя) в „Интерхотел Велико Търново“ ще се проведе Четвъртият Национален конгрес на пациентските организации. Конгресът се организира от Национална пациентска организация и ще се реализира под егидата на Община Велико Търново.

Превърналият се в ежегодно събитие конгрес, тази година ще бъде посветен на темата: „Сътрудничество между пациентските организации и институциите на национално и местно ниво”. Той ще стартира в 13:00 часа на 13 юни (петък) в зала „Плиска”, като в рамките на официалното откриване eпоканен да присъства и кметът на Община Велико Търново, инж. Даниел Панов, който да приветства организаторите и участниците на най-големия пациентски форум в България и който осигури на присъстващите възможността да се насладят на спектакъла „Звук и светлина”.

Очаква се на конгреса да присъстват над 140 души, сред които представители на най-големите общини в България, Министерство на труда и социалната политика, Агенция по заетостта, Програма Достъп до информация, представители на пациентски организации от Сърбия, Гърция и Македония, представители на другите национално представителни организации за защита правата на пациентите, пациентски лидери от цялата страна, представители на „НПО – клон Младежки” и др.

Програмата ще бъде разпределена в 3 дни, като първият ден ще бъде посветен на пленарни сесии, в които ще бъдат представени добрите практики и опитът на пациентските организации от една страна с местната власт, а от друга - с националните институции. Вторият ден ще засегне добрите практики за сътрудичество на Балканския регион. В рамките на деня ще се проведат и работните сесии, в които участниците ще дискутират теми като: Що е то пациентска организация; Ролята на НПО като мрежа; Подобряване на комуникацията между организацията, нейните членове и институциите; Мисия и цели на Национална пациентска организация за периода 2014-2020 и др.

Националният конгрес на пациентските организации се провежда за четвърта поредна година. Първият конгрес се състоя в периода 15-17 април 2011 г. и беше посветен на темата за Лекарствената политика. Вторият Конгрес на НПО се проведе на 8-9 юни 2012 г. и беше посветен на темите: Профилактика на социално значими заболявания иФармакоикономика и оценка на здравните технологии в България. Третият Национален конгрес на пациентските организации се проведе в Боровец, в периода 11-13 октомври 2013 г. и засегна темите: Представяне на стартиралите национални програми и стратегии на МЗ; Докладване на нежелани лекарствени реакции; Възможности за прилагане на „Милосърдна употреба” на лекарствени продукти и Повишаване капацитета на пациентските организации.

Коментари