Публикация

Проф. Иван Миланов: Лечението на мигрената е по-успешно и по-достъпно

Терапията при множествена склероза трябва да започне максимално рано. Вече има и хапчета


    - Проф. Миланов, не зачестяват ли много неврологичните форуми? Сравнително скоро беше конгресът, сега правите национална конференция. Има ли какво значимо да си кажете? С какво юнската среща в Златните пясъци е по-различна?

    -В неврологията непрекъснато излиза нова информация. Преди правехме конгреса по неврология веднъж на 4 г., след това започнахме веднъж на 2 г., а сега сме решили вече да го правим ежегодно. За целта променяме устава на дружеството. При съвременния информационен поток това е неизбежно.

    Конференцията събира близо 90% от българските специалисти. Тя застъпва всички нови моменти в неврологията. За първи път имаме толкова значими лектори. Сред тях са най-големият авторитет в областта на множествената склероза проф. Коми, най-големият специалист по Паркинсонова болест, експрезидентът на Европейската асоциация по глаболието проф. Фабио Антоначи. За нашите невролози е много важно да си сверят часовника. За дружеството е ценно да популяризира дейността си в европейски план.

    - Има ли напредък в лечението на главоболието?

    - Когато говорим за това, трябва да разграничим различните видове. Главоболието може да е инцидентно - свързано с промяна в кръвното, с психическо напрежение. В 10% от случаите може да се дължи мозъчен тумор или други болести. Когато човек отиде на лекар, трябва да изключи подобна причина с ягнено-магнитен резонанс.

    Вън от това говорим за мигрена, главоболие от стрес и клъстерно главоболие. В последните години има съществен напредък в лечението на мигрената. Тя засяга 18% от жените и 9% от мъжете, което е много. Поразява предимно млади хора – започва към 14- или 21-годишна възраст. Наследствено заболяване е – обикновено се предава от майка на дъщеря. Пристъпите са много тежки, всеки от тях вади пациента от строя за 2 дни. Те са средно 3 в месеца, което означава общо 6 дни неработоспособност. Все още има хора, злоупотребяващи с аналгетици, но като че ли все повече са тези, които се обръщат към невролог и получават специфични и профилактични медикаменти, лекуващи пристъпите и намаляващи честотата им. Има достатъчно добри и за едното, и за другото. Вече не са и толкова скъпи. Преди 20 г. една таблетка за лечение на пристъп струваше 10-15 лв., сега 3-4 таблетки са 10 лв., което е поносимо.

    Главоболието, свързано със стрес, е много масово. Засяга около 40% от хората. Обикновено стяга главата обикновено като каска. Не е толкова силно, човек е работоспособен, но много сериозно се влошава качеството му на живот. При него също има медикаменти за лечение на пристъпа и профилактични, които се приемат в продължение на 1 г. Те са от групата на антидепресантите.

    - Антидепресантите не са ли нож с две остриета?

    В българското възприятие антидепресантите са нещо страшно, защото не се прави разлика между тези със зелена рецепта и останалите антидепресанти. Хората се страхуват да не се пристрастят, което е абсурдно.

    - Лекува ли се вече най-силното главоболие?

    -Т.нар. клъстерно (гроздовидно) главоболие, което е и най-рядко - засяга 0,5% от мъжете. Нарича се така, защото пристъпите се групират около зимното и около лятното равноденствие. Никой не знае защо. През декември и април-май пациентите са с ежедневни пристъпи. В някои държави дори се обсъждаше идеята, ако пациент извърши престъпление по време на такъв пристъп, да има смекчаващи вината обстоятелства, защото главоболието е много мъчително. По време на пристъп пациентът изпада в ярост, променя се настроението му, губи самоконтрол. Има случаи на домашно насилие и т.н. Тук за съжаление няма много ефективни медикаменти.

    - Какви са новите тенденции в битката с множествената склероза?

    - Новата концепция е, че лечението трябва да започне много рано. Преди бяхме възприели стратегията да изчакаме да се получи втори пристъп и тогава да започнем терапия. Но сега тя отпадна като несъстоятелна. Смята се, че макар да е автоимунно заболяване, множествената склероза много бързо прераства в дегенеративно, за което няма лечение. Ако навреме потиснем автоимунния процес, който е възпаление, ще можем да предотвратим последваща дегенерация.

    Другото ново при множествената склероза е създаването на хапчета за перорална терапия, което е голямо облекчение. Доскоро лечението беше само с инжекции. В България вече го има един от медикаментите, сигурно и другите щ влязат скоро. Много е важно да се да се определи редът, в който да се включват медикаментите за множествена склероза, защото те са различно активни. Това трябва да се случи тази година.

    - Има ли по-добри шансове за болните от паркинсон?

    - През последните години стана много важно включването на една система, при която мединаментите се подават директно в дванадесетопръстника. Това е терапия, която спасява живота на болния след определен период, защото лекарствата за паркинсон действат средно 15 г., след което се изчерпват рецепторите и единственият начин е пациентът да се включи на такава помпа. Хубаво е, че го имаме, но лечението е много скъпо – около 6000 лв. на месец. Касата го заплаща, но за ограничен процент пациенти.

    - Как според вас може да се спре безразборният прием на обезболяващи?

    - С правилна консултация. Пациентите все още все не са наясно, че безразборният прием на аналгетици води до много сериозно усложнения. А си има специфични медикаменти, които се използват, без да дават такива странични ефекти.

    Болката е 2 вида - ноцицептивна и невропатна. Много често тя е смесена. Лечението трябва да се провежда с медикаменти както за единия, така и за другия вид.

    - Увеличават ли се пациентите на болница „Св. Наум” в последните години?

    - Потокът ни от пациенти е равномерен. Има ръст с около 20% годишно, но става дума за преориентация от други болници към нашата. Пациентите са доволни. По отношение на заболяванията няма увеличение. Единствено случаите на множествена склероза нарастват, но обяснението е, че вече има много повече ядрено-магнитни резонанси и диагнозата се слага много лесно.

    - Болницата под ваше ръководство много се разви, придоби по-приятен вид. Как се справяте в тази сложна система на здравеопазването?

    -Не е чак толкова сложно. Независимо кой какво приказва, касата всичко ни плаща накрая. Може да има някакво забавяне, но в крайна сметка ни се издължава. Безспорно трябва да има контрол от страна на здравно-осигурителната каса. Независимо кой е бил неин директор, винаги е имало рестрикции. Но това й е работата. В някои западноевропейски страни рестрикциите са много по-строги.

    За болницата съм убеден, трябва да стане едно приятно място. Целият ни екип е съсредоточили усилията в тази посока и ефектът е налице. Важно е, че успяхме да съхраним добрите специалисти. Едното поколение се пенсионира, но и с младите лекари съумяхме да съхраним доброто отношение към пациентите. Хората от различни краища на страната идват и ни благодарят, защото правят разликата. Почти нямаме недостиг на лекари – само 2 са незаетите длъжности, което е нищо в сравнение с това, което се случва в държавата. Натискът от страна на западните държави е голям. Аз непрекъснато получавам покани по интернет, наскоро ирланска частна болница ми предложи 120 000 евро за година стартово. В цяла Европа, в САЩ, в арабския свят се търсят специалисти. По-младите колеги се изкушават. Ако човек е на 30 г., много сериозно ще се замисли. Имам приятел, който половината месец работи в Англия, половината е тук. Там преди време имаше много сериозен недостиг на невролози. 120 невролози имаха за цялата държава, а са близо 50 млн. души. Ние сме 7 млн. и имаме 900. Частично успяха да преодолеят проблема. Сега имат към 400. Явно ще губим още кадри. Каквото и да си говорим, не е реално да кажем, че искаме заплати от 10 000 лв., защото няма кой да ни ги даде. Идеята е тук специалистите да изкарват сходни пари, адекватни на стандарта, защото тогава човек ще се замисли дали да си зареже къщата.

Коментари