Публикация

Ретинопатия на недоносеното – диагноза или доживотна присъда

Офталмолозите от Специализирана очната болница „Бургас”съветват родителите на недоносени деца да бъдат с изострено внимание към това как се развива зрението на детето им.


Ретинопатия на недоносеното е водеща причина за детска слепота в света. Тя е болест, която засяга съдовете на ретината на окото.

Кръвоносните съдове в окото на бебето започват да се развиват около 16-та седмица от бременността. В последните 12 седмици очите се развиват много бързо и след раждането ретината е добре кръвоснабдена. Когато обаче бебето се роди по-рано, кръвоносните съдове на ретината не са напълно развити. Обикновено, за да се компенсира това, започва процес, при който се образуват множество съдове, но патологични с крехки стени. Те се разрастват неправилно и бързо, увреждат ретината и в краен стадий водят до нейното отлепване.

„При много новородени с ретинопатия, този процес спира от самосебе си и зрението се развива нормално” – посочва д-р Таня Иванова, офталмолог в Специализирана очната болница в „Бургас”. „При други обаче той прогресира и в краен стадий води до отлепване на ретината”.

Основни рискови фактори са ниското тегло и по-високата степен на недоносеност. Статистиката сочи, че около ¼ от новородените под два килограма страдат от ретинопатия, а за онези под 700гр вероятността да развият някаква форма на заболяването е почти 100%. Други рискови фактори са: анемия, дихателни затруднения, цялостно нестабилно състояние на новороденото.

Последиците от заболяването зависят до голяма степен от стадия, който то е достигнало. Ретинопатията на недоносеното има пет стадия. Първите два са по-леки и е възможно болестта да спре да се развива от самосебе си. За третия стадий е характерно силно разрастване на патологични кръвоносни съдове в ретината. Децата са с по-голям риск от дългосрочни проблеми с очите. В четвъртия стадий се наблюдава частично отлепване на ретината, което може да доведе до частична или пълна слепота. В последния стадий тя е изцяло отлепена.

Диагностиката се състои в очен преглед на широки зеници. Бебетата, родени преди 32-рата гестационна седмица подлежат на задължителен очен преглед около четвъртата седмица след раждането. Офталмологът оглежда внимателно ретината, за да установи правилно ли се разрастват съдовете. „Задължително е очният специалист да има опит и да разполага с подходяща апаратура” – подчертава д-р Иванова. Ако не може със сигурност да се установи дали детето има ретинопатия, прегледите се повтарят периодично през 1-2 седмици.

Обикновено първите два стадия не изискват лечение, защото в повечето случаи състоянието на очите се подобрява от самосебе си. След втория стадия, за да се предотврати отлепване на ретината, се прилага някой от следните варианти: криотерапия или лазертерапия. При криотерапията се замразяват части от ретината, засегнати от заболяването, с цел да не се разрастват нови патологични съдове. При лазертерапията се изгарят засегнати части от ретината. Когато тя е отлепена, може да се наложи хирургично лечение. От скоро се поставя и специфичен медикамент, който предотвратява отлепването на ретината, но все още има спорове относно ефикасността му и неговата безвредност.

Очните лекари съветват родителите на недоносени деца да бъдат с изострено внимание към това как се развива зрението на детето им. При преждевременно родените деца и особено при онези, които са имали ретинопатия дори без усложнения - само в начален стадий – често се наблюдават съпътстващи очни проблеми като късогледство, кривогледство, „мързеливо око” и др. Офталмолозите от Специализирана очната болница „Бургас” препоръчват, ако детето е родено преждевременно, но се установи, че няма ретинопатия, прегледи да се провеждат на 6-месечна възраст, на 1 година, 3 години, 6 години и след това веднъж на всяка учебна година.

Д-р Таня Иванова – офталмолог в Специализирана очна болница „Бургас”

Коментари