Публикация

Проф. Младенов: Еректилната дисфункция поразява младите и амбициозните

Често проблемът е свързан със заболявания на ендокринната, на централната нервна и на сърдечно-съдовата система


Тази година 19-то издание на Националния симпозиум по урология събра отново над 200 участници, уролози и други специалисти, от цялата страна Той се проведе от 5 до 7 юни в Интерхотел „Сандански” в Сандански. Научният форум беше организиран от Фондация „Урология”, Българско урологично дружество и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия. По време на симпозиума бяха обсъждани съвременни диагностични и лечебни методи при урологичните заболявания. В дискусиите взеха участие уролози, хирурзи, нефролози, анестезиолози и други специалисти.

Специално за CredoWeb проф. Димитър Младенов, заместник председател на организационния комитет, разказва за новите моменти от симпозиума и коментира един от сериозните здравословни проблеми при мъжете – еректилната дисфункция.

- Проф. Младенов, кое е новото на ХIХ-ия Национален симпозиум по урология?

- Първият Националният симпозиум по урология беше през 1996 г. Той беше посветен на заболяванията на простатната жлеза. През годините се постарахме да задоволим интереса на българските уролози и към други значими теми. Днес наред с доброкачествената простатна хиперплазия, карцинома на простатата и възпалителните заболявания на простатната жлеза ние обсъждаме въпросите за оперативното и ендоскопско лечение на урологичните заболявания, еректилната дисфункция, нови методики и техники в анестезиологията и др.

- Кои бяха новите моменти от симпозиума през тази година?

- Участниците във форума бяха запознати с нови препарати за лечение на еректилната дисфункция и свръхактивния пикочен мехур. През последните 30 години това заболяване се лекуваше предимно с антимускаринови средства. Новият медикамент е от групата на селективните бета-3-адренорецепторни агонисти. Той е с по-малко странични реакции и с по-добър ефект.

- Еректилната дисфункция е сериозен проблем за мъжете. Какви са мащабите на това заболяване в България?

- В процентно съотношение честотата на еректилната дисфункция у нас не се различава от тази в другите страни. От друга страна може би статистиката в известна степен е неточна и по-ниска, тъй като голяма част от мъжете не споделят своя проблем с лекаря и близките си. Много често от него страдат млади, интелигентни и амбициозни мъже, изложени на много стресови ситуации, които съпътстват съвременния динамичен начин на живот.
Много често еректилната дисфункция е свързана и със заболявания на ендокринната, централната нервна и сърдечно-съдовата система.

- Какъв е подходът към тези пациенти?

- Най-важно е да се установи е причината за проблема. Само тогава той може да се лекува ефективно и качествено. Много често оплакванията са свързани с напредването на възрастта или стресови ситуации. Тогава би могло да се приложи лечение с 5-фосфодиестеразни инхибитори, но само след предварителна лекарска консултация .

- Споменахте, че причините могат да бъдат различни. Към кого трябва да се обръщат пациентите с еректилна дисфункция?

- На първо място това са личните лекари като първа инстанция, като се предполага, че те са запознати с възникването на проблема. Те трябва да направят необходимите изследвания и да насочат пациента към специалист - уролог, ендокринолог, сърдечно-съдов специалист, а при необходимост и психотерапевт. Консултацията с уролог е особено важна, тъй като много често възпалителни заболявания на простатата водят до нарушения в еректилната функция на мъжа. Това са острите и по-често хронични простатити, които водят до нарушено либидо.

- До каква степен могат да бъдат полезни медикаментите, които стимулират ерекцията?

- За съжаление ефектът от тези препарати е временен и краткотраен. Освен това те не лекуват първопричината. Пациентът взема такъв препарат, когато иска да осъществи полов контакт. Неговото действие е до няколко часа в зависимост от дозата и препарата. Има и такива с удължено действие до няколко дни. Приемането на тези препарати не решава проблема с еректилната дисфункция. Затова е необходимо да се търси основната причина и да се приложи адекватно етиологично лечение.

- Какво препоръчвате на тези пациенти?

- Необходимо е да се води целесъобразен начин на живот с нормална натовареност и без стресови ситуации. Не бива да се прекалява с различните вредности - алкохол, тютюнопушене или да се приемат наркотици. Добре е да се консумира разнообразна храна, богата на витамини.

- Цигарите и алкохолът могат ли да бъдат пряка причина за еректилна дисфункция?

- Злоупотребата с тях може да има пряко въздействие върху организма на мъжа.Те оказват негативно влияние върху сърдечно-съдовата система. Нарушенията в липидният статус водят до отлагане на атероматозни плаки в съдовете и тяхното стесняване. Съдовете в малкия таз се запушват и се нарушава нормалния кръвоток на кръв към пениса, което води до еректилна дисфункция.

Коментари

=