Публикация

Данните на „Отворено общество” за доплащания в здравеопзаването - занижени?

Само за лекарства българите са похарчили през 2007 г. 1.4 млрд. лв., като 37 на сто от тях са платени от касата, а 63 на сто са от личния и семейния бюджет на гражданите...


Според Световната здравна организация само за лекарства българите са похарчили през 2007 г. 1.4 млрд. лв., като 37 на сто от тях са платени от касата, а 63 на сто са от личния и семейния бюджет на гражданите (882 млн. лв.– б.р.).

Това заяви депутатът доц. Атанас Щерев по повод на изнесените днес данни на института „Отворено общество”, че у нас за здравни услуги пациентите доплащат около 160 милиона лв. годишно, като от тях 75 млн. са нерегламентирани.

Доц. Щерев подчерта, че според анализите на Световната здравна организация за здравеопазване у нас се харчат 8% от брутния вътрешен продукт, като публичните средства са 4,3%”.

„Това означава, че останалите 3,7% от брутния вътрешен продукт за здравни услуги се дават директно от пациентите. Системата е недофинансирана, това трябва да се признае, и това е причината хората да трябва да плащат.” – категоричен е Атанас Щерев.

По думите му, „корупцията в здравеопазването е във висшите етажи и в Националната здравноосигурителна каса”.

„Голямата корупция не е в това, че доктор е бил хванат със 100 белязани лева. Голямата корупция е, когато забавиш търга за лекарства и хората, на които държавата е длъжна да осигури хапчетата, отиват и си ги купуват от аптеката. Корупция е, когато спираш позитивния списък и в него не могат да влязат новите медикаменти на фирмите. ” – изтъкна народният представител.

От своя страна, д-р Антония Първанова, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, също оспори резултатите от изследването на „Отворено общество".

„Твърде много се разминават тези данни с изнесените от Американската агенция за международно развитие. Според американските експерти българите дават „под масата” 1,5 млрд.лв. за здравни услуги годишно.” – посочи д-р Първанова.


Коментари