Публикация

Германци ще правят частен център по хемодиализа в Пловдив

Център за хемодиализа ще бъде разкрит в ДКЦ-5 в Пловдив. Той ще обслужва по 20 пациенти, като апаратурата ще е най-модерната в града. Това съобщи управителят д-р Калин Калинов.


Център за хемодиализа ще бъде разкрит в ДКЦ-5 в Пловдив. Той ще обслужва по 20 пациенти, като апаратурата ще е най-модерната в града, съобщи управителят д-р Калин Калинов.

Нуждата от разкриването на такъв сектор е огромна, тъй като сега хемодиализа за болните от цялата Пловдивска област се прави само в Университетската болница „Свети Георги”, бившата окръжна болница в Пловдив и многопрофилната болница в Асеновград.

„Нуждаещите са много повече и новото отделение ще поеме пациентите с проблеми на бъбреците от града и от селищата в Родопската яка”, коментира д-р Калинов.
Само в двата центъра в Пловдив пациентите на хемодиализа са над 150. Те правят процедурите три пъти седмично, като на ден минават повече от 40 пациенти.

„Оборудването в сега действащите отделения е недостатъчно, част от него амортизирано, което налага някои от пациентите да бъдат включвани на апарати и през нощта”, обясни д-р Калинов.

Ако бъде разкрит новият център, той ще работи на три смени и значително ще облекчи работата и на останалите. За да започне работа новото звено, са необходими 750 000 лева – за строителна дейност и нова апаратура.

„Ние сме намерили инвеститор – германска фирма, остава да получим разрешение от Общинския съвет", поясни д-р Калинов.

Коментари