Публикация

НЗОК: Лекарите и пациентите ще имат думата за лечението с аналогов инсулин

НЗОК ще дискутира критериите за лечение на болните от диабет с аналогов инсулин със специалисти ендокринолози и с представители на пациентски организации. Предстои поредица от срещи по проблема през следващите седмици...


НЗОК ще дискутира критериите за лечение на болните от диабет с аналогов инсулин със специалисти ендокринолози и с представители на пациентски организации. Предстои поредица от срещи по проблема през следващите седмици.

Това съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

Припомняме, ендокринолозите и диабетно болните изразиха несъгласие в въведените от 16 юни т.г. критерии за лечение с инсулинови аналози, които биха наложили промяна в досегашното лечение на много от пациентите.

На този етап новите критерии няма да влязат в действие, валидни са разпоредбите от 1 февруари 2008 г., уточниха от здравната каса.

„В резултат на срещите с представители на редица пациентски организации, както и с представители на Научното дружество по ендокринология и със специалисти от страната НЗОК изразява желание за диалог, в който да бъде намерен пътят за осъществяване на адекватно и качествено лечението с добър терапевтичен ефект за диабетно болните.” – се казва в изявление на НЗОК до медиите.

На 22 юли представители на здравната каса разговаряха с пациентски организации. В срещата участваха Варненската асоциация на диабетно болните, Асоциацията на болните от диабет в Плевен, пловдивската Асоциация на родители на децата, болни от диабет, както и столичната Асоциация „Диабет”.

Коментари