Публикация

Ив. Колчаков: НЗОК покрива само 60% от здравните услуги

За да се разбие монополът на НЗОК, е необходимо да се признаят реалностите – официално заложените средства за здравеопазване покриват около 60 на сто от здравните дейности, останалите 40 на сто се покриват от пациентите...


За да се разбие монополът на НЗОК, е необходимо да се признаят реалностите – официално заложените средства за здравеопазване покриват около 60 на сто от здравните дейности, останалите 40 на сто се покриват от пациентите.

Това заяви пред health.bg депутатът от ОДС д-р Иван Колчаков.

По думите му, ако управляващите признаят истината за недофинансирането на здравните дейности, проблемът може да се реши като се определи таван от 60 процента за участието на НЗОК, а останалите 40 процента да се поемат от частния сектор.

Според Иван Колчаков, държавата трябва да гарантира един базов пакет, който да осигурява социалните стандарти, а частният сектор да надгражда здравните услуги извън него.
Спешната помощ трябва да бъде ангажимент на държавата, допълни депутатът от ОДС.

Внесеният законопроект на д-р Антония Първанова и Йордан Цонев за прелицензиране на частните здравни фондове от осигурителни в застрахователни не може да бъде приет, тъй като в България здравният модел е на базата на осигуряването, коментира д-р Колчаков.

“Американците са въвели здравното застраховане. Европа е направила обаче следваща крачка и по времето на Бисмарк, създава осигурителния модел, който възниква успоредно, както в пенсионната система, така и в здравеопазването. При нея водеща е солидарността.” - поясни народниият представител, като напомни, че частните здравноосигурителни фондове у нас бяха създадени през 1998 г. със закон, внесен от СДС.

Иван Колчаков посочи опита на Чехия, Полша и Унгария, където бяха дадени равни права на публичните каси и на частните фондове и се стигна до фалити на такива фондове.
„Битката на частните фондове е да вземат здравите, богатите и младите, а да оставят бедните, болните и старите на публичния фонд. Затова в тези страни се върнаха към модела на развитието на стъпки.” – поясни депутатът от ОДС.


Коментари