Публикация

Варненските фармацевти прогнозират ценови шок

Предстои ценови шок в търговията с лекарства, прогнозира председателката на Регионалната фармацевтична колегия във Варна Маргарита Филипова...


Предстои ценови шок в търговията с лекарства, прогнозира председателката на Регионалната фармацевтична колегия във Варна Маргарита Филипова.

Причината за това е предстоящото монополизиране на пазара на медикаментите от големите фармацевтични фирми, които ще изместят от пазара малките аптеки.

"Това е световна тенденция, така че, няма как да я избегнем." – коментира Маргарита Филипова. Тя посочи, че в момента същото се случва и в Норвегия, където всеки може да си открие аптека, без да е нужно да има фармацевтично образование.

Според нея, корпоративният интерес е единственото обяснение за промяната в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, премахваща образователния ценз за собствениците на аптеки. Председателката на варненската фармацевтична колегия посочи, че законът е променян два пъти в рамките на година.

"Няма как едни и същи хора да си променят мнението за едно и също нещо за толкова кратко време, и то на 180 градуса." – категорична е Маргарита Филипова.

Тя заяви, че фармацевтите ще проведат разширено събрание на Управителния съвет, на което ще обмислят как да се противопоставят на промяната.


Коментари