Публикация

Пловдивски лекари отстраниха безкръвно надбъбречен тумор

Лекарите от урологичното отделение на бившата окръжна болница в Пловдив извършиха лапароскопска операция на надбъбречен тумор. Екипът, начело със завеждащия на отделението доц. Димитър Шишков, е оперирал 67-годишната жена в продължение на два часа...


Лекарите от урологичното отделение на бившата окръжна болница в Пловдив извършиха лапароскопска операция на надбъбречен тумор. Екипът, начело със завеждащия на отделението доц. Димитър Шишков, е оперирал 67-годишната жена в продължение на два часа.

„Извадихме осемсантиметровото образование без разрез, като направихме четири отвора, широки по сантиметър.” - обясни доц.Шишков.

Туморът е бил на трудно достъпно място, между черния дроб и бъбрека. Пациентката се чувства добре и след допълнителни контролни изследвания ще бъде изписана.

Според лекарите, въпреки че туморното образование е доброкачествено, премахването му е било задължително, тъй като е съществувала опасност пациентката да получи тежки хипертонични кризи, причиняващи инсулт. Досега подобни операции са правени само по класическия начин - с хирургически разрез, което от своя страна изисква по-продължителен период за възстановяване.

„Предимствата на лапароскопските операции са, че няма разрез и кървене, а възстановяването на болния става много бързо. Работи се под микроскоп и това позволява да се изчистят и най-малките увреждания в тъканите, които при класическата интервенция могат да се пропуснат.” - категоричен е доц. Шишков.

Той изрази съжаление, че въпреки готовността на болницата и възможностите на лекарите, които работят в отделението, от Министерството на здравеопазването все още не са изпълнили обещанието си да отпуснат средства за доизграждането на специализирания център за ендоскопска хирургия.

Коментари