Публикация

Проф. Цекомир Воденичаров: Нужни са здравни мениджъри от нов тип

Основната цел на новосъздадения Експертен съвет към министъра на здравеопазването е да се подобрят показателите за общественото здраве...


Основната цел на новосъздадения Експертен съвет по здравна политика и мениджмънт към министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев ще бъде да се подобрят показателите за общественото здраве в България.

Това заяви в предаването „Говорим за здраве” на „Хелт медия” по ТВ „Европа” проф. д-р Цекомир Воденичаров – декан на Факултета по обществено здраве към МУ-София и председател на Експертния съвет.

„За съжаление в страната ни средната продължителност на живота е значително по-ниска, в сравнение с другите държави в Европа, детската смъртност е значително по-висока, а по смъртност от сърдечно-съдови заболявания сме в челото на „класацията”. Не са добри показателите и при онкологичните заболявания. За обществото е важно тези факти да се променят, а нашата задача е да посочим правилните и ефективните начини това да се случи.” – заяви проф. Воденичаров.

Според него, в новата пазарна среда са необходими здравни мениджъри от нов тип, които да съчетават логиката на медика с тази на икономиста.
За да се създаде реален пазар на здравни услуги, съизмерим с европейските стандарти и възможности, трябва да бъдат достигнати средните показатели за Европа, където приватизацията на болничните легла е между 20 и 30 процента. У нас тя е 2 на сто.

Участието на здравноосигурителните фондове при разпределението на ресурсите също е между 20 и 30 процента, а в България е 0.02 на сто, допълни председателят на Експертния съвет по здравна политика и мениджмънт към министъра на здравеопазването.


Коментари