Публикация

Неврохирурзи: Лечението със стволови клетки дава надежда, не е панацея

Лечението със стволови клетки удължава живота и подобрява неговото качество при пациенти с травми на главния и гръбначния мозък и дегенеративни нервно-мускулни заболявания...


Лечението със стволови клетки удължава живота и подобрява неговото качество при пациенти с травми на главния и гръбначния мозък и дегенеративни нервно-мускулни заболявания, но от него не могат да се очакват чудеса и пациентите са информирани за това.

Такава позиция изразиха водещи български неврохирурзи по повод на медийна публикация, в която се твърди, че лекарите злоупотребява с пациентите и че лечението със стволови клетки е незаконно.

При такова лечение и клетки се наблюдава подобряване на мускулния тонус, силата и когнитивната дейност при част от пациентите, коментира деканът на Медицинския факултет на столичния Медицински университет проф. Марин Маринов.

Той поясни, че лечението със стволови клетки не е трансплантация в буквалния смисъл, а представлява въвеждане в организма на растежни и трофични (подхранващи) фактори. То не е обект на Закона за трансплантациите и не е в нарушение на която и да било от действащите законови разпоредби.

Докато при прилагането на метода при животни, е установено, че клетките живеят от 3 до 8, дори повече месеца, и се делят, при хората няма такива наблюдения.
Но при разпадането си в човешкия организъм стволовите клетки отделят растежни и трофични фактори, които имат възстановяващо действие върху нервната и мускулната тъкан, кръвоносните съдове и костите.

При пациенти с тежки заболявания в напреднала фаза не се постига пълно излекуване, но състоянието им може значително да се подобри.
Проф. Маринов посочи като пример лекарка с генетично обусловена нервно-мускулна дистрофия, която след лечение със стволови клетки в Университетската болница „Св. Иван Рилски”е започнала самостоятелно да се изкачва по стълби.

„След като състоянието й се подобри, тя доведе двете си деца, страдащи от същото унаследено генетично заболяване.” – допълни проф. Маринов.

Той и колегите му обаче са категорични, че на пациентите не могат да се дават обещания за това какъв ще е резултатът от лечението, тъй като механизмът на въздействието на стволовите клетки не е изучен и навсякъде по света методът се прилага без да се дават категорични гаранции. При част от пациентите методът не дава резултати, възможни са и усложнения.

При неговото приложение у нас не са отбелязани тежки усложнения. От 300 лекувани пациенти в 30-дневния период след интервенцията е имало два смъртни случая, при които причина за смъртта е основното заболяване, а не въвеждането на стволови клетки. В единия случай става дума за жена в кома, сред операция на аневризмален мозъчен кръвоизлив, в другия – за пациент с тежка гръбначномозъчна травма.

Завеждащият детското неврохирургично отделение в Университетската болница „Св. Иван Рилски” доц. Христо Цеков поясни, че между 30 и 50 на сто от пациентите има положителен ефект от лечението.
Досега у нас методът е прилаган при пациенти в напреднала фаза на заболяванията им, като последна надежда за подобряване на състоянието им.
Българските неврохирурзи предвиждат съвместно с техни гръцки колеги да въведат такова лечение и в по-ранен стадий на заболяванията, когато и шансът за положителен резултат е по-голям.

В Университетската болница „Св. Иван Рилски” пациентите не заплащат за лечението със стволови клетки. Преди да започне неговото приложение у нас български пациенти са плащали за лечение в руска клиника между 20 и 40 хиляди долара.


Коментари