30.07
CredoWeb
CredoWeb
Компания

Съдът отново осъди НЗОК за цените на клиничните пътеки

Софийският градски съд обяви за нищожно решението на Управителния съвет на НЗОК за едностранно намаление на цените на клиничните пътеки на болниците през 2006 г...

Софийският градски съд обяви за нищожно решението на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса за едностранно намаление на цените на пътеките на болниците през 2006 г., съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз.

Така за втори път здравната каса трябва да връща средства на лечебните заведения средства заради неправомерно намалени цени на клиничните пътеки.

Първото дело бе водено от Българския лекарски съюз през 2005 г. Тогава, след съдебното решение, НЗОК заплати на болниците десетки милиони лева.

Второто дело беше заведено срещу решение на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 30.06.2006 г.
С него в противоречие с процедурите по действащия Национален рамков договор 2006 и на Закона за здравното осигуряване, касата с едностранно решение намали цените на клиничните пътеки на болниците, поясниха от БЛС.

„Сега, когато решението влезе в сила, здравната каса ще трябва да изплати на болниците с лихви всички незаконно намалени през 2006 г. цени на клиничните пътеки, които възлизат отново на десетки милиони.” – уточняват от лекарския съюз.


Реклама

Мнения