Публикация

196 жени са преминали през мобилния гинекологичен кабинет в Плевенска област

За два месеца 196 жени и девойки от Плевенска област са преминали през подвижната клиника, която предоставя информация и услуги в областта на сексуалното и репродуктивно здраве на жени със затруднен достъп до здравни грижи.


За два месеца 196 жени и девойки от Плевенска област са преминали през подвижната клиника, която предоставя информация и услуги в областта на сексуалното и репродуктивно здраве на жени със затруднен достъп до здравни грижи.
Това съобщи д-р Красимир Романов – координатор на проекта, който се реализира от Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве /БАСП/.

Мобилният кабинет, който е оборудван с ехограф, вече е посетил по два пъти осемте плевенски села Опанец, Ясен, Търнене, Дисевица, Рибен, Ореховица, Ставерци и Горна Митрополия, в които се реализира проектът.

„На жените са поставени 10 спирали, раздадени са им над 30 опаковки с противозачатъчни, взети са и 50 цитонамазки, като от тях нито една не е с отклонения.” - поясни д-р Романов.

„Най-често констатираните здравословни проблеми при прегледите са възпаления на женската полова система и болести, предавани по полов път”, уточни специалистът.

Той припомни, че подвижната клиника ще продължи да посещава осемте населени места в продължение на половин година, като специалистите ще консултират пациентките си в кабинетите на общопрактикуващите лекари.

Наред с практическата част на проекта, в програмата е насочена и към сексуалното ограмотяване на жените.

Подобен проект на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, вече беше реализиран през октомври миналата година в Русе. Специалистите са обхванали осем села, в които са преглеждали предимно неосигурени пациентки.

Усилията на асоциацията са насочени към селските региони, тъй като младите жени в тях са рискова група. Тъй като обикновено са неосигурени, те не се преглеждат за полово предавани инфекции, не се подлагат на ранна диагностика за рак на маточната шийка и млечната жлеза.

Предвидено е над 2000 жени да преминат през мобилния кабинет.

Стойността на проекта е 40 000 лв., в които са включени и медицинското оборудване, и апаратурата за мобилния кабинет. Финансирането е от фонда за иновации на Международната федерация по семейно планиране.


Коментари