Публикация

Не повече от 4 аптеки на един собственик, реши парламентът

Всяко физическо или юридическо лице ще има право на собственост върху не повече от 4 аптеки.
Това решиха депутатите...


Всяко физическо или юридическо лице ще има право на собственост върху не повече от 4 аптеки.
Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина.

Целта на ограничението за броя на аптеките, притежавани от един собственик, е да се предотврати възможността за монополизиране на аптечната мрежа.
То беше прието по предложение на депутатите Евгений Чачев и Елиана Масева от Демократи за силна България (ДСБ) след оспорвани дебати в Комисията по здравеопазване. Вносителите изтъкнаха, че подобни ограничения са приети в някои европейски държави.

Законодателната промяна става факт след огласеното становище на Европейския фармацевтичен съюз, с което се изразява подкрепа за искането на българските фармацевти да се запази етичният модел „един фармацевт – една аптека”.
Припомняме, етичният модел действа в 38 европейски страни, между които Германия, Франция, Италия, Испания, Австрия, Гърция.

Междувременно народните представители отхвърлиха предложението на Руденко Йорданов от „Коалиция за България” и на независимия депутат Лъчезар Иванов при откриване на аптеки право на становище да има да има Българският фармацевтичен съюз (БФС).

С приетите на второ четене поправки в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина се забранява на медицинските специалисти да рекламират пряко или косвено лекарства в електронните и печатните медии. Нарушителите ще бъдат глобявани за първо нарушение с парична санкция от 1000 до 5000 лева, а при повторно - от 3000 до 10 000 лева.

С промените в закона се либерализира търговията с лекарства в дрогериите. Въпреки настояването на депутатите от „Коалиция за България” в тях да се продават лекарства, по определен от министъра на здравеопазването списък, беше прието дрогериите да могат да продават всички лекарства, които се отпускат без лекарско предписание.

Гласуваните в пленарната зала законови текстове предизвикаха противоречиви реакции сред депутатите.

Председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Борислав Китов, депутат от Народен съюз, заяви пред health.bg, че с поправката за броя на аптеките, притежавани от един собственик, „нещата се затрудняват още повече”. Според него хаосът ще се засили, а монополът ще е факт, той като „собствениците на вериги от аптеки ще разделят по 4 аптеки на подставени лица”.

„След като не успяхме да наложим на управляващите да гласуват за етичния модел, приехме по-малкото зло.” – коментира пред health.bg д-р Иван Колчаков, депутат от СДС.
„Ако стигнем до тази крайност, че печалбата да е водеща, това ще изопачи пазарните отношения. В момента Европейската комисия съди Италия за монопол в аптеките. И Европейският съд със сигурност ще наложи норма, с която и ние ще трябва да се съобразим.” – допълни Иван Колчаков.

Депутатът от „Коалиция за България” Руденко Йорданов заяви, че не приема това, че се отнема правото на съсловната организация да дава становище за откриването на нови аптеки.

Д-р Антония Първанова от НДСВ отказа да коментира приетите промени.

„Нямам интерес да коментирам детайли от закона. Който си има аптека, да си коментира и да си мисли.” – каза тя в отговор на въпрос на health.bg.


Коментари