Публикация

Заплахи за убийство срещу председателя на БФС

„Вече получавам заплахи за живота си. Предупреждават ме, че трябва да спра да защитавам етичния модел, в противен случай цената може да бъде много висока.”
Това съобщи пред health.bg председателят на БФС Мирослав Ненчев...


"Вече получавам заплахи за живота си. Предупреждават ме, че трябва да спра да защитавам етичния модел, в противен случай цената може да бъде много висока.”

Това съобщи пред health.bg председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) магистър-фармацевт Мирослав Ненчев.
Той е информирал компетентните служби за отправените към него заплахи.

По думите му, може ясно да се разбере откъде идват заплахите, ако се проследи кой има вериги от аптеки и най-яростно защитава отпадането на образователния ценз при търговията с лекарства.

„Заплахите станаха още по-сериозни, след като разкрихме, че има много фалшиви дипломи, издавани на близки на депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазване. Ние разкрихме колко много фалшиви дипломи при разглеждането на документите, с които се кандидатстваше за откриване на аптеки. Папките с тях са предадени на прокуратурата.” – заяви Мирослав Ненчев.

Припомняме, с приетите днес промени в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина беше отхвърлен текстът, даващ право на Българския фармацевтичен съюз да изразява становище при откриването на нови аптеки.

По повод на гласуването промени Мирослав Ненчев заяви, че позицията на съсловната организация ще бъде огласена, след като се свика заседание на Управителния съвет на БФС.
Още днес Европейската фармацевтична комисия ще бъде информирана за приетите законови изменения от парламента законови промени.

Припомняме, Фармацевтичната група на Европейския съюз подкрепи настояването на БФС да се запази етичният модел „един фармацевт – една аптека”. В писмо до председателя на Народното събрание Георги Пирински главният секретар на Фармацевтичната група на ЕС изтъква, че е силно обезпокоен от негативния ефект, който може да нанесе върху фармацевтичния сектор в България възможността да отпадне етичният принцип.

По повод на приетата промяна един фармацевт да има до 4 аптеки, която според вносителите от ДСБ е заимствана от германския модел, Мирослав Ненчев заяви, че в Германия един собственик може да има аптека с не повече от три филиала, като моделът е „един фармацевт – една аптека”.

Той допълни, че в Германия само магистър-фармацевти могат да откриват аптеки.

„Възможно е подписката, под която бяха събрани хиляди подписи на граждани от цялата страна в подкрепа на етичния модел, отново да бъде пусната по аптечната мрежа.” – каза още Мирослав Ненчев.

По думите му, през есента ще се наложи отново да бъде променян законът, „още повече, че Европейският съд също ще се произнесе по идентичен случай в Италия”.

Очаква се и решението на УС на БФС кога да започнат ефективните протести на фармацевтите, които заплашиха, че ще затварят аптеките си.


Коментари