Публикация

Майките трябва да кърмят, дори ако имат малко мляко

Новороденото възприема света първо с устните си чрез кърменето. Има разлика дали то ще се докосва до силиконовия биберон, или до майчината гръд...


Новороденото възприема света първо с устните си чрез кърменето. Има разлика дали то ще се докосва до силиконовия биберон, или до майчината гръд. Колкото и малко да е кърмата, детето трябва често да бъде поставяно на гърдата на майка си. По този начин се стимулира произвеждането на определени хормони." – съветва Тамара Маринова, старша акушерка в СБАЛАК "Майчин дом".

По думите й, всяко хуманизирано мляко, което се предлага в аптечната мрежа, е добър заместител на майчината кърма, но си остава заместител.
Тя напомни, че кърменето е особено важно за развитието на детето и за контакта му с майката.

"Майчиното мляко е най-подходящата, най-пълноценната и най-лесноусвоима храна за кърмачето" – коментира Тамара Маринова пред health.bg.

"Младите жени, за мое удоволствие, започват все повече да се интерсуват по отношение на това какво носи кърменето както за детето, така и за самата нея" – посочи тя.

Ползите от кърменето са и за двете страни. Чрез него бебето най-лесно, най-бързо и в най-качествена форма приема нужните за неговото развитие вещества. Кърмата дава естествена имунна защита на детето. Белтъчините в нея са в количество, което е най-лесно усвоимо от страна на бебето, без да го натоварва. Предимства има и за майката - по време на кърменето се отделя хормон, който подпомага свиването на матката и помага за бързото възстановяване след раждането.

Тамара Маринова поясни, че рязкото спиране на кърмата води до отклонение в структурата на гърдата, което предполага бъдещи усложнения.

"Количеството на злокачествените заболявания на млечната жлеза зависи от това, че ние кратко кърмим, по начало малко бременеем, абортите са чести." – посочи Маринова.

"Помагала съм при раждането на много бебета. В живота си съм преживявала много мигове на първи плач, на първо поемане на въздух от новородените. Както за мен като акушерка, така и за майката, която е родила рожбата си, няма по-хубав миг, от този, в който се раждат децата ни." - каза в заключение Тамара Маринова.

Коментари