Публикация

Над 90% от българските майки нямат доверие в здравната система

Над 90% от майките в страната нямат доверие в здравната система. Половината от работещите и кърмещи майки заявяват, че не са срещали разбиране и подкрепа от своя работодател. Това показва допитване...


Над 90% от майките в страната нямат доверие в здравната система. Половината от работещите и кърмещи майки заявяват, че не са срещали разбиране и подкрепа от своя работодател. Това показва допитване на неправителствената организация „Глобален алианс”, направено в София, Благоевград и Кюстендил в навечерието на световната седмица на кърменето, предаде БНР.

65% от децата с наднормено тегло са започнали изкуствено хранене след първия месец, сочат данните. Друга част от майките пък лишават децата си от масло и месо поради страха от тяхното напълняване и се подчиняват на рекламните послания, което също е погрешно.

Кърменето е златният стандарт за едно бебе и определя дълголетието, казват от организацията, като си поставят за задача да преодолеят невежеството в подкрепа за кърмещата майка у нас.

Съобщава се и за промяна в нагласите на ромското население да кърми децата си. По данни на организацията, все повече жени от малцинствата търсят възможности и социални институции да им предоставят изкуствена храна.

У нас майките над 27-годишна възраст са най-склонни да кърмят децата си. Оказва се, че и те най-добре познават и защитават правата си на кърмещи майки пред своите работодатели.

Коментари