Публикация

Все повече българки искат да кърмят, но често нямат кърма

Едва 10 на сто от новородените се хранят само с майчина кърма през първите три месеца, а до шестия месец изцяло на естествено хранене остават 5 процента от бебетата...


Едва 10 на сто от новородените се хранят само с майчина кърма през първите три месеца, а до шестия месец изцяло на естествено хранене остават 5 процента от бебетата.

Това показва проучване за храненето на децата до 5-годишна възраст, проведено в столицата от Националния център за опазване и контрол на общественото здраве.

Според данните от изследването, 9.3 процента от майките въобще не кърмят, а 45 на сто от тях спират естественото хранене на децата си без да се консултират с лекар. Все повече майки обаче имат желание да кърмят децата си, като голяма част от тях са с висше образование.

„Кърменето е приоритет за нашата хранителна политика.” – заяви проф. Стефка Петрова, национален консултант по хранене и диететика и координатор на Националния план за храни и хранене.

Според специалистите, проучването на начините на кърмене е важно, за да се оцени какви са проблемите при храненето на бебетата.

Основна причина за преминаването на изкуствено хранене и е спирането на кърмата – така е в близо 70 на сто от случаите.
На смесено хранене с адаптирано мляко през първия месец са 18 процента от децата, а до шестия делът им се увеличава на 24 процента.

При повечето деца кърменето не е достатъчно продължително. Установено е, че 17 на сто от тях приемат майчино мляко до 1 месец, 19 на сто – до 2 месец, 12 на сто – до 3 месец, а 37 процента от бебетата са кърмени до шестия месец.

Като положителен фактор се отбелязва това, че 90 на сто от майките още от раждането започват да дават на бебетата вода или чай.

Данните показват, че това дали децата са на естествено или изкуствено хранене не зависи от доходите на родителите.

Проучване на УНИЦЕФ сочи, че ранното начало на кърменето е особено важно. То е един от ключовите елементи на програмата „Болница – приятел на бебето”, по която работи световната организация.
Целта й е да бъде променена практиката в болниците, да се подобрят знанията и уменията на медицинските специалисти и да се създадат оптимални условия за започване и протичане на кърменето. В нея участват 152 страни.
По програмата у нас работят 30 родилни дома и 7 многопрофилни болници.

Припомняме, от днес до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето.


Коментари