Публикация

НЗОК да заплаща поне 3 опита ин витро, настоява неправителственият сектор

Поне три опита за зачеване ин витро да бъдат заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) настояват от фондация “Искам бебе”...


Поне три опита за зачеване ин витро да бъдат заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) настояват от фондация “Искам бебе”.

Един курс за оплождане ин витро струва 5 000 лв. Към момента НЗОК заплаща разходите за един опит на 1000 български двойки с репродуктивни проблеми. Регистрираните у нас двойки с такива проблеми са около 300 хиляди.
Във Великобритания касата заплаща три опита ин витро, а в Израел всички опити се заплащат от държавата.

В същото време в България идват пациенти от други страни, за да се подложат на тази процедура. У нас те не чакат дълго и заплащат по-малко за медицински услуги, чието качество не отстъпва на приетите световни стандарти.

Фондацията “Искам бебе” е организатор на посещението у нас на първото в света „бебе в епруветка” – американката Луиз Браун.
Луиз, която отпразнува своя 30-годишен юбилей във Великобритания, ще повтори честването и у нас. То ще премине под мотото “30 години надежда”. На пресконференция Браун сподели, че понякога се чувства като рекламно лице на метода ин витро.

„Никога не се отказвайте, продължавайте с опитите, защото аз съм доказателство, че надеждата побеждава.” – подчерата Луиз Браун, която е у нас заедно с майка си Лесли Браун, 18-месечния син Камерън, заченат по естествен път, и съпруга си Уесли.
Пред health.bg тя сподели, че когато е разбрала, че е забременяла по естествен път, първа за това е научила майка й.

У нас методът ин витро навърши 20 години. Първото българско „бебе в епруветка” – Илияна, беше родено с усилията на екипа на доц. Атанас Щерев, който първи въведе процедурата у нас.


Коментари