Публикация

Проф. Младен Григоров: Скептик съм, че ваксина може да излекува хипертонията

Хипертонията е генетично заложено заболяване и това усложнява възможностите за трайното й излекуване.
Това заяви пред health.bg кардиологъг проф. Младен Григоров по повод на съобщение на германското списание „Фокус”...


Хипертонията е генетично заложено заболяване и това усложнява възможностите за трайното й излекуване.
Това заяви пред health.bg кардиологъг проф. Младен Григоров по повод на съобщение на германското списание „Фокус”, че в медицинския университет в Хановер се тества ваксина срещу хипертонията.

„Скептик съм, че ваксина може да се пребори с най-сериозния здравен проблем на човечеството.” – коментира проф. Григоров.

По думите му, хипертонията е многофакторно заболяване.

„Хипертонията, определяна като „чумата на цивилизацията”, се дължи основно на факторите ген, пол и възраст. И нито един от тези три фактора не може да бъде променен от човека.” - подчерта известният учен.
Той поясни, че други фактори, като здравословният начин на живот, намаляването на консумацията на сол и алкохол, двигателната активност, освобождаването от стреса могат да се контролират от индивида.

„Но основните три фактора, причиняващи хипертонията, не вярвам, че може да бъдат блокирани с ваксина.” – обобщи проф. Григоров.

В неделния брой на германското списание „Фокус” беше публикувана информация, че са направени успешни опити за лечение на хипертонията с ваксина. В университетската болница в Хановер се провежда заключителният етап от тестовете, които според списанието дават надежда за намирането на трайно решение на проблема с високото кръвно налягане.

Според публикацията, механизмът на новата ваксина се базира на използването на хормони, предизвикващи стесняване на кръвоносните съдове. Те се вкарват в обвивката на вирус, който при попадането си в човешкия организъм предизвиква произвеждането на хормони, разширяващи кръвоносните съдове.
Според германски специалисти, цитирани от сп. „Фокус”, пет инжекции от ваксината могат да излекуват пациенти с хипертония.

Все още обаче не са проучени страничните действия на ваксината.

Междувременно доц. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница, коментира, че може да бъде създадена ваксина срещу хипертонията, но тя няма да има масово приложение.

Health.bg припомня, че България е на едно от първите места в света по смъртност от усложненията на хипертонията. Исхемичната болест на сърцето и мозъчно-съдовата болест са и сред основните причини за трайна инвалидност при хората над 65-годишна възраст.

Коментари