Публикация

Дори при младежи пушенето уврежда необратимо белите дробове

Дори при младите хора пушенето води до лека форма на емфизем (задух); поради пораженията, които то нанася на белодробните алвеоли. Това показва съвместно изследване на Харвардския здравен институт и болницата „Бригъм” в Бостън...


Дори при младите хора пушенето води до лека форма на емфизем (задух); поради пораженията, които то нанася на белодробните алвеоли.
Това показва съвместно изследване на Харвардския здравен институт и болницата „Бригъм” в Бостън. В проучването са обхванати 10 хиляди младежи.

Наблюденията показват, че капацитетът на белите дробове е намален дори при тийнейджъри, които пушат по 5 цигари на ден. В много от случаите подобни процеси протичат без симптоми.

По думите на д-р Норман Еделман от Американската белодробна асоциация, тийнейджърите се смятат за непобедими – живеят с мисълта, че няма нищо страшно, ако пушат до 35 години и след това се откажат, но не си дават сметка че дотогава може да получат трайни увреждания.
Те се причиняват от съдържащите се в цигарения дим между 4 и 5 хиляди токсични химикала.

„Нито един от тях поотделно не се смята за вреден, но заедно те причиняват хаос в белите дробове/. Активираните кислородни молекули в дима отключват възпаление, което не може да бъде контролирано.” – пояснява епидемологът д-р Джонатан Самет от института „Джон Хопкинс” в Балтимор.

„Дори в ранния стадий на емфизема, при който функцията на белите дробове е намалена под 80 процента, химикалите разрушават нежните алвеоли и ги превръщат от гроздовидно образувание в торба с по-малко пространство за обмяна на кислород.
Възпалението намалява еластичността на алвеолите, което ги затруднява да се свиват и разпускат, да вкарват и изкарват въздух. Разликата е като между балон и книжна кесия с въздух.” – посочва д-р Самет.

Ученият предупреждава, че пушенето може да причини и хроничен бронхит, тъй като в цигарения дим има много дразнещи вещества. Белите дробове имат защитни механизми за прочистване, но пушачите ги „задръстват” с толкова токсични вещества, че те не могат да ги неутрализират.

От своя страна д-р Норман Еделман подчертава, че някои възпаления на бронхите могат да бъдат излекувани, но вредите от емфизема са необратими.
„Да продължаваш да пушиш означава постоянно да намаляваш възможностите на белите си дробове.” – допълва той.

При някои младежи – спортисти или певци например, може да се забележат леки физиологически промени, но неактивните физически дълго не усещат недостиг на въздух или умора, тъй като не използват пълния капацитет на дробовете си.

Болестта се усеща едва когато белите дробове загубят 40-50 процента от възможностите си и се появи астмата. Затова, най-добрият начин да спасите дробовете си е да се откажете от пушенето, призовават експертите.


Коментари